S ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željkom Karin razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.


Od 138 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji 63 ih je samo iz Splita. Sve se manje zna odakle su se zarazili, što znači da se virus sve manje uspijeva pratiti. Riječ je o velikoj županiji, u koju dolazi puno turista, a dosta je i onih koji rade u inozemstvu i koji su došli kući preko ljeta. Kada se tome dodaju ljetne fešte, Alka, Velika Gospa i pa klubovi i brojna druga događanja…

Vezani članci Irena Slavuljica, predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Rijeka Je li omikron manje opasan? Šefica riječke Infektivne klinike: "To je vrlo ozbiljna varijanta" Klinika Fran Mihaljević U Zagrebu od posljedica COVID-a preminulo dijete (11): ''Imalo je uobičajenu kliničku sliku''

Sada su najstroža zatvaranja krenula od teretana, a ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin zbog toga izražava žaljenje.

"Meni je žao što su se morale teretane i fitness centri zatvoriti i što se morao zatvoriti bilo koji drugi objekt. Ali mi smo u nekoliko u fitness centara našli grupiranje zaraze, to su mjesta gdje je teško držati distancu, virus se kapljično prenosi, ne nose se maske“, objašnjava Karin.

O preporuci da se maske u zatvorenim prostorima nose ako je u njima više od troje ljudi, Karin je priznala da je to teško provedivo, ali i dodala da je u restoranima primjerice važno nositi maske i dok se prolazi između stolova.

"Imamo nekoliko djelatnika restorana koji su zaraženi, objekti poput kafića i klubova pretpani su mladima. Pojačavaju se kontrole, a za sad su zatvorena tri restorana. Mi nemamo ovlasti da ih zatvorimo, ali je sugestija da se zatvore", obašnjava Karin.

O nošenju maski u školama za djecu od 5. do 8. razreda i srednjoškolce, Karin kaže kako one nisu obvezne u školama u kojima je moguće postići najmanje 2 metra razmaka među učenicima.

"U nekim je školama to teško postići, primjerice u onima na otocima ili u manjim mjestima", kaže Karin.

Na konferenciji za medije nacionalnog stožera ministar Vili Beroš rekao je kako su zaraženi potvrđeni i u dva doma za starije, u Kaštelima i Podstrani.

"Mi smo nakon potvrde zaraze kod jedne zaposlenice testirali cijeli dom, a kod drugog doma smo dobili dojavu da su febrilna njihova četiri korisnika. Testirali smo deset osoba, devet ih je bilo pozitivno, a oni korisnici s povišenom temperaturom su upućeni na bolničko liječenje zbog starije dobi", rekla je Karin. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju