Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PANIKA ZBOG NOVE VARIJANTE VIRUSA

Zašto se novi soj zove omikron i zašto su preskočena slova grčkog alfabeta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi soj koronavirusa nazvan je omikron. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) novom soju dala je ime u petak i odmah su počela nagađanja zašto baš to ime i zašto su preskočena dva slova grčkog alfabeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je imenovala novi soj koronavirusa koji je zabrinuo znanstveni svijet zbog brojnih mutacija, koje bi mogle otežati borbu protiv virusa koji svijet muči već dvije godine.

WHO je odlučio da se toj novoj varijanti virusa, otkrivenoj u Južnoj Africi, pripiše grčko slovo ''omikron''. Odmah su počela nagađanja zašto baš to ime i zašto su preskočena dva slova grčkog alfabeta.

Na red su, naime, došla grčka slova "ν" (ni) i "ξ" (ksi, xi), no WHO ih je preskočio i odlučio se za omikron.

Inače, varijanta B.1.1.529, poznata kao omikron, ima najmanje deset mutacija, za razliku od bete, koja ima tri, ili delte s dvije mutacije. Postoji bojazan da je zaraznija, a znanstvenici trenutačno vode utrku s vremenom pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva.

Zašto "omikron", a ne "ni" ili "ksi", odnosno zašto su u imenovanju soja preskočena dva slova grčkog alfabeta?

Nagađa se da je to kako bi se izbjegao gnjev Kine, ali i kako bi se kod slova "ni" izbjegla zabuna s riječju "novi", odnosno "new", budući da se u engleskoj transliteraciji "ν" piše "nu", piše firstpost.com. 

Na Twitteru su se pojavila nagađanja da je naziv "xi" (ksi) preskočen kako bi se izbjeglo povezivanje s Kinom. 

Osim toga, kineski predsjednik zove se Xi Jinping. 

Na Twitteru se oglasio i senator Ted Cruz.  "Ako se WHO toliko boji Komunističke partije Kine, kako im se može vjerovati da će ih prozvati sljedeći put kada pokušaju prikriti katastrofalnu globalnu pandemiju?" napisao je. 

I epidemiolog Martin Kulldorf, profesor medicine na fakultetu Harvard Medical School, sugerirao je da je WHO preskočio slova kako bi izbjegao situaciju da novi soj mora nazvati "xi".

    

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene