Bez obzira na skoro popuštanje mjera koje su nam ograničavale kretanje i svakodnevni način života, zaštitne maske i rukavice, čini se, bit će i dalje tražena roba.


Preporuka ih je nositi, no kakva je preporuka kada ih se želite riješiti? Kamo ih odložiti - u komunalni otpad ili biootpad?

Vezani članci Ilustracija Preminulo pet osoba: Pogledajte koliko je zaraženih u vašoj županiji Ilustracija Stigle nove brojke: Pogledajte koliko je zaraženih u vašoj županiji

Zaštitne maske u ljekarnama su najtraženija roba. Cijene im skaču u nebo, a bez njih ne bismo trebali ni do trgovine. Nekoliko je najpopularnijih vrsta zaštitnih maski - kirurške i one s FFP zaštitom. I jedne i druge imaju ograničen rok trajanja.

Ovih dana odbačene zaštitne maske mogu se pronaći pored kontejnera za otpad, ali često budu odbačene i pored njih. Otpad koji je i inače izvor raznih zaraza sad ima i dodatne jer se koronavirus na rukavicama i maskama zadržava i duže od 72 sata.

Zaštitne maske i rukavice nakon skidanja bi trebalo staviti u plastičnu vrećicu, vrećicu zatvoriti, staviti u još jednu vrećicu i sve to ostaviti 72 sata prije nego što vrećicu bacimo u obični komunalni otpad. Tako odbačene maske i rukavice ne predstavljaju opasnost.

U bolnicama je zbrinjavanje zaštitne opreme ipak malo drugačije. Sva oprema koja se koristi u radu s oboljelima i suspektnima na COVID-19 odlaže se u čvrste kutije i vozi na spaljivanje.

Na primjer, samo u pulskoj Općoj bolnici u jednom se danu baci 750 kirurških i 50 FFP zaštitnih maski. Rukavice se isto tako odlažu u medicinski zarazni otpad.

Najjeftinija i najučinkovitija metoda zaštite od infekcije i dalje je pranje ruku, upozorava struka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju