Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus Foto: Afp

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima u Ženevi kazao je kako treba povećati financiranje borbe s koronavirusom te vjeruje kako ima nade da se pandemija suzbije.


Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u ponedjeljak na golemi jaz između sredstava koja su potrebna za borbu protiv pandemije koronavirusa i sredstava koja su namijenjena za tu svrhu u svijetu.

Vezani članci Ivo Ivić ''Ovo je prirodna katastrofa'': Splitski infektolog otkrio što im nedostaje u bolnici i kritizirao građane koji se ne pridržavaju mjera Koronavirus u slovenskom Kranju Naši susjedi imaju najveći broj oboljelih od početka epidemije: Obvezne maske na tržnicama, kafići i klubovi rade kraće nego kod nas

Više od 19,92 milijuna ljudi u svijetu zaraženo je koronavirusom, a 729.883 je umrlo, po podacima Reutersa. Bolest je potvrđena u više od 210 zemalja i teritorija otkako je prvi put identificirana u Kini u prosincu 2019.

"Samo za cjepiva bit će potrebno više od 100 milijardi američkih dolara”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima u Ženevi.

Govoreći o međunarodnoj inicijativi da se omogući bolji pristup zdravstvenoj skrbi, Tedros je rekao da su predstojeća tri tjedna ključna i naglasio da treba povećati financiranje.

No vjeruje da ima nade.

"Nikada nije prekasno da se pandemiju preokrene”, rekao je. Poruka glasi "suzbijati, suzbijati, suzbijati”.