COVID putovnica, ilustracija
COVID putovnica, ilustracija Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je preporučio da potvrde o cijepljenju ne budu preduvjet za međunarodno putovanje jer je cjepivo neravnomjerno raspoređeno između zemalja.


Neovisni stručnjaci Odbora, u priopćenju objavljenu nakon susreta prošli četvrtak, pozvali su se na ograničene dokaze o tome smanjuje li cijepljenje protiv COVID-19 širenje zaraze, kao i na "nejednakost u svjetskoj distribuciji cjepiva", prenosi agencija Reuters.

Vezani članci Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak Capak o cijepivu AstraZeneca: "Konzumacija putra ili pohane svinjetine, to je sve puno veći rizik od cijepljenja" Koronavirus, ilustracija Danas manje novozaraženih: Zagreb i Split donijeli važnu odluku za sve učenike, jedna županija ukida mjere

Odbor je stoga preporučio da države uzmu obzir da dokaz o cijepljenju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja.

Do sličnog zaključka prošli su tjedan stigli veleposlanici država članica EU-a.

U dogovorenom zajedničkom stajalištu, koje će biti temelj za pregovore s Europskim parlamentom, potvrde o cijepljenju ne mogu biti uvjet za slobodno kretanje, čime se naglašava načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu cijepljene.

Europski parlament, drugo zakonodavno tijelo u EU-u, trebao bi dogovoriti svoje stajalište tijekom ovoga mjeseca, nakon čega će moći započeti razgovore s Vijećem EU-a. Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja lipnja.

Europska komisija je sredinom ožujka predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv. COVID putovnice za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o cijepljenju, o negativnom testu ili preboljenom virusu.