Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija koronavirusa

Proglašeno izvanredno stanje u Beogradu, gradu prijeti potpuno zatvaranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom u Beogradu je izvanredno stanje proglašeno na na jmanje dva tjedna.

Epidemiolog dr. Predrag Kon kazao je da je u Srbiji tjedan maksimalnog porasta broja novozaraženih.

"Sljedeći tjedan možemo očekivati da ćemo, s primjenom mjera, postupno osjetiti smanjenje registriranih slučajeva", rekao je Kon, piše RTS.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević najavio je da će studenti ostati u domovima. Istaknuo je da je u studentskim domovima u Beogradu zaraženo 49 studenata, da oni uglavnom imaju blagu kliničku sliku te da u domovima u Novom Sadu i Kragujevcu nema zaraženih. U Nišu je dvoje pozitivnih.

Izvanredno stanje najavljeno ujutro

Proglašavanje izvanrednog stanja u petak ujutro su najavili gradonačelnik srbijanske prijestolnice Zoran Radojičić i njegov zamjenik Goran Vesić.

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak navečer priopćio da se od petka na subotu nakon 23 sata zatvaraju noćni klubovi, kafići i restorani na splavovima uvode kazne za prekršitelje koji ne nose maske u zatvorenom prostoru i u javnom prijevozu, te bi odluke danas Vlada trebala i službeno usvojiti.

Vučić je rekao kako bi on, da se samo njega pita, zatvorio i Beograd i uveo sedmodnevni policijski sat s obzirom na veliki broj novozaraženih u glavnom gradu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da će gradski stožer danas proglasiti izvanrednio stanje u prijestolnici. Kako prenosi RTS, bit će donesena i odluka o tri nove mjere - zabrani okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru, uz fizičku udaljenost osoba od 1,5 metara, odnosno 500 na otvorenom, te zabrana rada noćnih klubova.

Radojičićev zamjenik Vesić je za TV Prva rekao da će izvanredna situacija u srbijanskom glavnom gradu trajati barem sljedeća dva tjedna, što "daje mogućnost da se ograniče neka prava".

Izvanredno stanje u nekoliko gradova 

Izvanredno stanje zbog povećanog broja zaraza proglašeno je ranije i u Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Ivanjici i Tutinu. Vučićeva najava o zatvaranju svih studentskih domova u Beogradu potaknula je u četvrtak navečer prosvjede više od tisuću studenata iz nekoliko domova, koji su se okupili ispred Skupštine Srbije u središtu Beograda.

Studenti su, prosvjedujući do kasno u noć, zatražili da se poništi odluka o zatvaranju domova i da se studentima koji su zaraženi koronavirusom omogući dodatni rok za polaganje ispita.

Od ministra obrazovanja Mladena Šarčevića zahtijevali su da dođe na njihov prosvjed i ispuni te zahtjeve te su najavili kako će, u suprotnome, prosvjed biti radikaliziran.

Iz Beograda stiže više od 80 posto zaraženih

Srbijanski predsjednik ocijenio je sinoć da je Beograd "trenutačno najveći epidemiološki problem u Srbiji" jer "s 22,7 posto ukupnog stanovništva zemlje, ima 82,5 posto ukupnog broja zaraženih".

On je najavio da će javna okupljanja u zatvorenom prostoru biti ograničena na 100 ljudi, a vani do 500 ljudi, uz obvezno nošenje zaštitnih maski i poštivanje fizičke udaljenosti. Srbija od 16. lipnja, a poglavito nakon izbora održanih 21. lipnja, bilježi kontinuirani rast broja novozaraženih na dnevnoj razini.

Tako je, prema službenoj statistici, 17. lipnja registrirano 76 zaraženih, a samo tijekom ovog tjedna zabilježila je u srijedu 272, a u četvrtak 359 novozaraženih. Ukupno je u Srbiji od početka epidemije 6. ožujka registrirano 15.195 oboljelih i 287 umrlih. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene