Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je u četvrtak ograničila najvišu maloprodajnu cijenu zaštitnih maski za lice na 12 kuna.


Vlada je, naime, dopunila svoju Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, kojom je u svrhu osiguravanja zaštite zdravlja i života ljudi uslijed epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 te dostupnosti zaštite građanima Hrvatske, maloprodajnu cijenu zaštitnih maski ograničila na 12 kuna.

Vezani članci Ilustracija Jedna osoba preminula: Stigli najnoviji podaci o broju oboljelih u Hrvatskoj Ilustracija Preminule tri osobe: Pogledajte broj novozaraženih u svojoj županiji

Ujedno je zadužila Državni inspektorat da u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremi predložak deklaracije, odnosno informaciju o proizvodu maske za lice, a sukladno odredbama propisa kojim se uređuju predmeti opće uporabe.

"Budući da pokretanje gospodarske aktivnosti znači intenzivnije kretanje građana, nužno je omogućiti dovoljan broj maski za lice za zaštitu i prevenciju širenja virusa u trgovinama, javnom prijevozu i drugim javnim prostorima, ovisno o donesenim mjerama Vlade", rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, dodajući da se revidiranjem Vladine odluke o kontroli cijena želi omogućiti dostupnost potrebne zaštitne opreme.

Ranije odluka o kontroli cijena

Vlada je sredinom ožujka donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, a s ciljem sprječavanja monopolističkog određivanja cijena, a njome su obuhvaćeni osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odjeća, medicinske potrepštine i sl.

Tom su odlukom iz ožujka mjere kontrole cijene uvedene primjerice za brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, rižu, tjesteninu, svježe meso, ribu, voće i povrće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, dječju hranu i pelene, vodu za piće.

Također su obuhvaćeni i deterdženti za rublje i suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice i navlake za cipele, zaštitne maske (kirurška, FFP2, FFP3), respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Najvišom cijenom tih proizvoda smatra se ona na dan 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 uzrokovanu virusom SARS-CoV-2 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja, utvrđeno je odlukom iz ožujka. (Hina, M.V.)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju