Obavijesti Video Pretražite Navigacija
liječnici hvale pomoćnika

Virtualni doktor pomaže iscrpljenim liječnicima u Rijeci: "Vidimo pacijente, možemo ih pratiti iz daljine"

Kamere za nadzor pacijenata u KBC-u Rijeka
Kamere za nadzor pacijenata u KBC-u Rijeka DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Specijalizantica anesteziologije Vera Tomac uz pomoć kamera prati stanje pacijenata - 3 Specijalizantica anesteziologije Vera Tomac uz pomoć kamera prati stanje pacijenata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kamere za nadzor pacijenata u KBC-u Rijeka Kamere za nadzor pacijenata u KBC-u Rijeka Foto: DNEVNIK.hr Specijalizantica anesteziologije Vera Tomac uz pomoć kamera prati stanje pacijenata - 2 Specijalizantica anesteziologije Vera Tomac uz pomoć kamera prati stanje pacijenata - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Specijalizantica anesteziologije Vera Tomac uz pomoć kamera prati stanje pacijenata - 1 Galerija 1/4 >>
S rastom broja bolničkih pacijenata, raste i potreba za medicinskim osobljem. U KBC-u Rijeka, dosjetljivošću bolničkog informatičara i smjernicama liječnika s intenzivne, osmislili su virtualnog doktora koji je od velike pomoći na COVID odjelima. Ekipa Dnevnika Nove TV prva je snimila rad novog kolege liječnika u Rijeci.

Osim liječnika, tehničara i medicinskih sestara u riječkom respiracijskom centru o najtežim pacijentima brine i virtualni doktor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Nacionalni stožer objavio brojke: Provjerite koliko je novozaraženih u Hrvatskoj Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Stožer objavio najnovije brojke: Pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj

"Puno je lakše isplanirati terapiju, analizirati ju preko kamere i onda ući unutra, a ne biti stalno uz pacijenta jer to je nemoguće jednostavno u ovim uvjetima u kojima radimo sa opremom koju imamo znači, 4 sata su maksimum koji bih ikome preporučila u tome, a tako je i prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije“, kaže Vera Tomac, specijalizantica anesteziologije.

Iz soba zaraženih pacijenata izlaze znojni, iscrpljeni medicinari.

"Dosta je otežavajuće od magljenja vizira, od preznojavanja u tom zatvorenom sustavu u kojemu morate biti, a da se ne izložite virusu“, opisuje viši medicinski tehničar Drago Lovrić.

Virtualni doktor plod je domaće pameti. Osmislio ga je informatičar riječke bolnice na inicijativu liječnika, a oprema je nabavljena u specijaliziranim trgovinama i stavljena u funkciju u manje od 24 sata.

"Nama je super, olakšava posao maksimalno, stalno smo u komunikaciji s nekim tko je vani ako treba dodati ili promjeniti terapiju“, kaže Lovrić.

"Vidimo pacijente, možemo ih pratiti iz daljine, svjetski trendovi su takvi i ovo nam jako puno pomaže“, kaže Igor Barković, pulomolog koordinator Odjela.

Uskoro će biti u funkciji i poboljšana verzija ovog sustava na drugom katu respiracijskog centra bolnice koja se nažalost puni pacijentima s koronavirusom.

"Naši pacijenti su prvenstveno 50, 60 godina s komorbiditetima poput visokog tlaka i pretilosti, a to je svaka druga odrasla osoba u Hrvatskoj i oni dolaze u stanjima gdje inače to nismo viđali“, kaže Vera Tomac.

"Jedanaest je trenutno tu, devet ih je na tubusu tako da mi u biti smo tu jedinica intenzivnog liječenja“, kaže Lovrić.

Medicinsko osoblje riječke bolnice, posebno oni koji rade u COVID centrima, puni su hvale za svojeg virtualnog pomoćnika. Nadaju se da će ljudi shvatiti ozbiljnost situacije i da neće dugo biti potrebe za njegovom pomoći. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene