Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o epidemiji

Vili Beroš: "Treba puhati na hladno. Meni se ne sviđa taj razgovor o popuštanju mjera. To sada najavljivati nije u redu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Vili Beroš napominje kako od koronavirusa najčešće umiru stariji i slabiji, ali ta populacija umire i od gripe.

"Treba puhati na hladno. Meni se ne sviđa taj razgovor o popuštanju mjera. To sada najavljivati nije u redu. Moramo biti fokusirani na mjere i zaštitu. Svima je pametnije biti tamo gdje se nalaze", kazao je Vili Beroš gostujući na N1, gdje je odgovarao na pitanja gledatelja.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 4 U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva Opet loše vijesti iz Dalmacije: Splitsko-dalmatinski stožer javio o 302 pozitivna slučaja. Još jedna županija zatražila oštrije mjere Slika nije dostupna Sastao se s ravnateljem Beroš u Zagorju: Specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama postaje centar za COVID?

"Jedno je boravak vani, a drugo su ekonomske mjere. Razmatrat ćemo kako bi tržnice mogle adekvatno raditi, na strogo propisan epidemiološki način. No zasad nije vrijeme za to. Naše odluke temeljit ćemo na realnom stanju i stavovima struke."

Građanima ne bi preporučio putovanje za Uskrs.

"Svima je pametnije biti tamo gdje se nalaze", kaže ministar te ne preporučuje putovanje osim u iznimnim situacijama.

"Sve što znamo o gripi ne može stati u tri rečenice. Činjenica je da je gripa bolest koja je prisutna desetljećima, na nju određeni dio pučanstva ima imunitet, postoji cjepivo. Ako to kompariramo s novom bolešću gdje pučanstvo nema imunitet i nema cjepiva, to je razlog mjera, ta nepoznanica, i ta smrtnost. Zato mislim da su mjere u redu. Najbolji su primjer Italija i Amerika", kaže Beroš u rubrici N1 televizije Pitajte stručnjake.

Upitan pati li zdravstveni sustav zbog fokusa na koronavirus, rekao je da je riječ "pati" prejaka te da zdravstveni sustav funkcionira u drugačijem modu s pojačanim mjerama sigurnosti bolesnika i zdravstvenih radnika.

"Odlazile su upute prema zdravstvenim ustanovama da posebnu pažnju moraju posvetiti brizi za onkološke i kronične bolesnike. Informacije s terena su da, uz manje poteškoće, to ide u redu", rekao je.

Ministar kaže da od koronavirusa najčešće umiru stariji i slabiji, ali ta populacija umire i od gripe.

Beroš uvažava mišljenja, ali ističe da zaključke mogu donositi samo oni koji imaju temelj i znanje iz struke.

Cilj je napraviti da brojka stradalih bude što manja, kaže Beroš te ističe da je za psihološko stanje bitna istina i transparentno komuniciranje o činjenicama.

"Rezultati su prisutni. Dugo se dobro držimo, nema eksponencijalnog rasta, u posljednja 72 sata nismo imali novog preminulog", kaže Beroš. Smatra da to pozitivno utječe na pozitivno stanje nacije.

Beroš ne želi predviđati koliko bi epidemija mogla trajati.

"Vjerujem da će ovaj respiratorni virus biti sezonskog karaktera, ali to je novi virus i nije moguće sagledati kako će se ponašati. Mi se moramo pripremiti za sve scenarije."

"Čekamo da WHO potvrdi koji su testovi relevantni, a ima ih mnogo na tržištu. Samoizolacija nema alternativu u testiranju. Danas možete testirati nekog i bit će negativan, a sutra pozitivan", ističe ministar zdravstva.

"Sigurno je bolje uzimati uzorak u kontroliranim uvjetima, ali ovo je izvanredna situacija, ali bolje i tako nego da nema testiranja", komentirao je drive-in testiranje u Zagrebu.

Beroš je još jednom ponovio kako inkubacija traje do 14 dana, u prosjeku 5 do 7, a osoba je zarazna kad razvije simptome.

"Za sve osobe slabog imuniteta, za starije, kronične bolesnike, onkološke bolesnike, po mogućnosti ne izlaziti, higijena, socijalna distanca, mnogo više paziti o svojem zdravlju i ne biti nepromišljen i izlaziti van i družiti se", kaže Beroš.

"Hipertenzija može utjecati na težinu kliničke slike. Uzimanje tih lijekova nije kontraindicirano, preporučuje se da i dalje uzimaju te lijekove", kaže ministar.

Ministar zdravstva odgovorio je i na pitanje koja je procedura kod preuzimanja naručene hrane od dostavljača.

"Hrana mora biti zapakirana, nema prepreke da se dostavlja iz ruke u ruku, pod uvjetom da nakon toga operete ruke nakon što otvorite paketić i pridržavate se svih higijenskih mjera. Preporučuje se nošenje maske, zbog mogućnosti kapljičnog širenja virusa. Adekvatna higijena je nužna", ističe Beroš.

Beroš kaže i kako ne vidi razlog da tržnice ne rade. "Tražimo optimalan način s Ministarstvom poljoprivrede za funkcioniranje tržnica, po epidemiološkim mjerama".

Još nisu dostupne procjene koliko je posto populacije zaraženo

Što se tiče procjena koliko je posto populacije zaraženo, uključujući one sa simptomima, hospitalizirane, ali i one bez simptoma, rekao je da je za takve procjene potrebno napraviti ispitivanje prokuženosti virusom u populaciji koje u ovom trenutku nije provedeno.

"Kad budu dostupni testovi moći će se odgovoriti. Osnovno je pitanje hoće li se virus zadržati u populaciji ili će nestati kao SARS i MERS", objasnio je Beroš.

Na pitanje je li izliječena ijedna osoba koja je bila na raspiratoru, odgovorio je kako misli da je jedna osoba skinuta s respiratora. U slučaju pluća, riječ je o virusnoj upali, tvrdi, a osoba je na respiratoru dok se patološke promjene na plućima na umanje. Prosječno trajanje boravka na respiratoru je oko 10 dana, ali neki bolesnici na respiratoru su bili i tri tjedna, nakon čega su se oporavili.

Na pitanje vidi li se na mjestu gradonačelnika Zagreba, Beroš je reka da što se tiče daljnjeg političkog angažmana, želi biti funkcionalni političar, ali da u ovom trenutku ne razmišlja o novim političkim ambicijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene