Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš objasnio kako planiraju pojačati zdravstveni sustav za jesen pa otkrio: "Dvaput sam se testirao i oba puta sam bio negativan. To me na neki način iznenadilo"

Vili Beroš, ministar zdravstva
Vili Beroš, ministar zdravstva DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vili Beroš, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr +0 Vili Beroš, ministar zdravstva, i Valentina Baus Galerija 1/2 >>
Ministar zdravstva Vili Beroš se danas sastao s Kriznim stožerom svog ministarstva. Nedostaje epidemiologa, liječnika. Kako će to naš zdravstveni sustav izdržati pitala ga je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Ono što se stalno ponavlja jest to da kapaciteta imamo, no čuli smo nedostaje liječnika, epidemiologa. U Dnevniku Nove TV o toj temi govorio je ministar zdravstva Vili Beroš, s kojim je razgovarala reporterka Valentina Baus.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 4 U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva Opet loše vijesti iz Dalmacije: Splitsko-dalmatinski stožer javio o 302 pozitivna slučaja. Još jedna županija zatražila oštrije mjere Slika nije dostupna Sastao se s ravnateljem Beroš u Zagorju: Specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama postaje centar za COVID?

"Nastojimo napraviti sve što je u našim mogućnostima da se pripremimo na jesen", kaže ministar te dodaje kako epidemiologa inače ima dovoljno, ali s obzirom na pandemiju oni su na terenu i puno rade te se gleda kako da im se pomogne.

"Odlučili smo pokušati angažirati mlade liječnike koji su nedavno završili fakultet da budu pripomoć epidemiolozima, danas je dogovoreno da HZJZ pripremi tečajeve da ih osposobi za te poslove na terenu", kazao je Beroš.

S liječnicima obiteljske medicine sastat će se za tjedan dana, u sljedeći utorak. Ministar ističe kako je problem manjka liječnika star već više desetljeća i moramo se pozabaviti time, a liječnici su zabrinuti i kako će na jesen razlikovati uobičajene virusne infekcije od koronavirusa.

"To je nešto što nas brine sve skupa, ali će jedino struka moći dati detaljan i egzaktan odgovor što ćemo nastojati odraditi kroz ekspertnu skupinu", kazao je ministar.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas je rekao da je nužna brza dijagnostika i zbog škola. "Potpuno se slažem s time, naši kapaciteti se povećavaju iz dana u dan, a isto tako prilagodit ćemo sustav upravo tim elementima, ali osim što je važna brza dijagnostika, važni su i specifični epidemiološki elementi unutar institucija", kaže Beroš.

U posljednja četiri dana imamo gotovo 600 novozaraženih. Beroš kaže da bi bilo optimalno smanjiti taj broj.

"U kontaktu sam s ministrima zdravstva okolnih zemalja. Svi se slažu da bi tu brojku trebalo smanjiti. U ovom trenutku epidemiološka slika je laka, nemamo puno teško obljelih ni hospitaliziranih, ali dolaskom jeseni to se može promijeniti. Zato je važno sada utjecati na okolnosti smanjujući faktore rizika koje smo detektirali poput noćnih klubova i nadamo se da će naše mjere donijeti rezultate", kaže Beroš.

Krivulja rasta zaraze još nije eksponencijalna u Hrvatskoj te je situacija i dalje pod kontrolom.

"Epidemiolozi me uvjeravaju da je situacija pod nadzorom. Mnogo novodetektiranih dolazi iz rezervoara samoizolacije što znači da je situacija pod kontrolom. Moramo biti spremni na sve. Virus je među nama i traži sve načine da preživi", kaže ministar.

Ministar kaže kako nema toliko kritika kad se čuje s ministrima zdravstva zemalja koje prozivaju Hrvatsku zbog broja oboljelih. "I ti ministri su izloženi političkom pritisku da se smanji broj oboljelih, da se situacija smiri prije početka školske godine, moramo gledati to u tom kontekstu", kaže Beroš.

Ističe kako su uspjeli riješiti većinu zaostataka s pregledima u bolnicama kroz smjenski rad i rad vikendom. Kaže i kako je ove godine nabavljeno 100.000 doza cjepiva protiv gripe više, ali to nema veze s pandemijom već se nudila ta mogućnost. Dodaje i kako se nastoji osigurati dodatne doze s obzirom na to da znamo što nam slijedi

Komentirao je i situaciju na Korčuli gdje se strahuje da bi žarište mogla biti proslava rođendana na kojoj je bila i pjevačica s kojom se Beroš fotografirao.

"Indirektno sam upoznat s tim slučajem jer sam i sam fotografiran s pjevačicom koja je bila na tom rođendanu koji je bio 6. 8. na Korčuli. Kontaktirao sam jutros epidemiologe, koji su mi rekli da nemaju spoznaje da je još osoba pozitivnih sa tog rođendana. Bilo je govora da su naši vaterpolisti zaraženi na tom rođendanu, ali oni su, prema mojim spoznajama na Korčulu došli tri dana ranije, tako da je ta mogućnost minimalna", rekao je Beroš.

Ministar je za kraj kazao i kako se testirao dva puta, i to serološkim testovima.

"Oba puta sam bio negativan. Što me iznenadilo na neki način", rekao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene