Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od ponedjeljka ujutro

Varaždinski župan Čačić oštro protiv nastave u školama: "Ne bi to bila prva glupost koju ova Vlada čini i na njoj inzistira"

Sanja Vištica i Radimir Čačič - 2
Sanja Vištica i Radimir Čačič - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Vištica i Radimir Čačič - 1 Sanja Vištica i Radimir Čačič - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica i Radimir Čačič - 2 Sanja Vištica i Radimir Čačič - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica i Radimir Čačič - 3 Sanja Vištica i Radimir Čačič - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Vištica i Radimir Čačič - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog odluke o početku škole u ponedjeljak negoduju župani. Njih pet iz sjeverne i središnje Hrvatske zatražili su od Vlade da promijeni tu odluku. U njihovim županijama tek će manji broj učenika doći na nastavu pa postavljaju pitanje - ima li smisla dizati cijeli sustav?

U Trnskom posljednje pripreme prije ponedjeljka. Učenike će dovoditi roditelji. Grupe će ulaziti u školu u razmaku od 10 minuta. "Na klupe ćemo staviti nazive učenika. Svaki učenik će svaki dan sjediti na svome mjestu, imati dakle svoj pribor", najavljuje Josip Petrović, ravnatelj Osnovne škole Trnsko.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

Organizirat će, kaže, što treba, ali bi volio da je odluka bila jasnija. "Najveći problem je u tome što je odluka na roditeljima. I zapravo, odluka je na roditeljima, a odgovornost na ravnateljima i to svakako nije dobro", dodaje Petrović.

"Onaj prvi plan je bio da će ići u školu, al pošto oni moraju biti odvojeni, ne mogu se igrati, mi smo odlučili većina u razredu da neće ići u školu", kazala je Martina iz Zagreba. "Moji svi će ostati doma, nekako će se riješiti. Do kraja školske godine svakako", dodala je Iva iz Zagreba.

Online nastavom zadovoljni i Labinjani

Isto razmišljaju i Labinjani. U tom gradu svoje dijete u školu neće poslati niti jedan roditelj. Sve škole ostaju zatvorene.

"Ovako i kroz razgovore s roditeljima čini mi se da su se nekako i djeca i roditelji navikli na online nastavu koja dobro funkcionira ovdje kod nas", objašnjava gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Pet župana protiv povratka djece u škole

Zbog malog broja učenika koji bi se vratili u škole, pet župana sjeverne i središnje Hrvatske poziva Vladu da odgodi povratak u školske klupe. U tim županijama će se na nastavu vratiti tek od 0,7 do najviše 3,8 posto učenika.

"Po nama, trebalo bi završiti školsku godinu kako je sada zapravo i održana nastava. Dakle, nastava na daljinu", smatra župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Jer, kažu, ima doslovno primjera škola u koje bi se vratio po jedan ili tek nekoliko učenika.

"Dignuti nastavnika, tetu kuharicu, tetu čistačicu, organizirati prijevoz za to dijete jer može roditelj reći da to svoje dijete ne može dovesti u školu pa onda moramo još kao osnivači osigurati i prijevoz. Koliko ćemo mi, zapravo, potrošiti resursa da bi osigurali nastavu za dva i pol sata za jedno dijete?", pita se župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Vlada donijela odluku

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručuje - Vlada je donijela odluku.

"Onoliko će učenika biti koliko roditelji traže. A takvih, vjerujte, ima dosta. Sudeći po pismima koja mi dobivamo - da se djeci ipak otvori mogućnost da budu u vrtićima i da budu u razrednoj nastavi u školi i da ih se poučava dok oni rade. Na koncu konca, ako gospodarstvo neće funkcionirati, onda je pitanje odakle će se puniti državni poračun i isplaćivati plaće. Pa i županima", objasnila je Divjak.

Odluku brani i premijer Andrej Plenković. "Smatram da je postupan povratak u škole i vrtiće i fakultete nužan i dobar korak od početka idućega tjedna", kazao je Plenković.

Ministrica apelira na ravnatelje. "Da znaju koja je njihova uloga. Nije uloga ravnatelja škola odgovarati roditelje da šalju djecu u školu kao što nije niti uloga ravnatelja vrtića da odgovaraju roditelje od slanja djece u dječje vrtiće", ističe Divjak.

Zahtijevaju odgodu povratka djece u školske klupe

Kako će ono što je ministrica zamislila funkcionirati u praksi - pokazat će ponedjeljak. Jedan od pet župana koji zahtijevaju da Vlada odgodi dolazak djece u škole u ponedjeljak je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gost Dnevnika Nove TV.

"U odnosu na naš stožer koji je, kad je napravio greške, a napravio je nekoliko vrlo ozbiljnih - vezano za domove, za propusnice, nakon nekoliko upozorenja je shvatio svoje greške i ispravio. Ovdje imamo situaciju da se to ne čini. Mislim da je to izuzetno loša odluka", kazao je.

"Jasno je da kad vi imate samo 1,3 posto roditelja koji prihvaćaju da djeca krenu u školu, jasno je da i ministrica koja, neki tvrde, nešto zna o visokom školstvu - o ovome ne zna ništa. Bilo bi dobro da posluša struku", kazao je Čačić i podsjetio na izjave ravnatelja prema kojima je ovo maltretiranje učenika, učitelja pa i roditelja, a ne nastava ili čuvanje djece.

"Ministrica je već dokazala u cijelom nizu dosadašnjih javno evidentiranih svojih nastupa da bi sve htjela raditi osim svoje struke, drugim riječima, da bude ministrica", kazao je Čačić i podsjetio na situaciju sa štrajkom gdje nije rekla svoj stav.

"Prebacuje odgovornost na roditelje"

"Ovdje prebacuje odgovornost na roditelje koji moraju potpisati papire, koji će odgovarati ako se nešto dogodi s djecom", kazao je i dodao da će na nastavi do 16 sati biti između jednog i 20 učenika, ukupno u županiji 89 učenika.

"Kakva korist od toga za gospodarstvo za tih 89 roditelja, to je farsično. Stvar je potpuno izvan svake pameti. To je kad te netko gleda u oči i govori ti gluposti, a tvrdi ti da si ti bedast", objasnio je.

Smatra da odgovornost za sanaciju škola u Zagrebu, nakon potresa, snosi Grad Zagreb. "A odgovornost za pedagoški dio, ide li se u škole ili ne - je na ministarstvu", smatra Čačić. Smatra da je inzistiranje na nastavi u školama glupost.

"Ne bi to bila prva glupost koju ova Vlada čini i na njoj inzistira", dodao je. "Onda će se to dogoditi u nekim drugim školama, naravno, ne u ovima koje su razrušene", zaključio je Čačić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene