Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjever bukti od epidemije

Varaždinska županija oborila rekord u broju novih slučajeva, a respiratora nema. Župan zavapio: "Šaljite ih, pred zidom smo"

Gotovo polovica svih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj dolazi iz pet najsjevernijih županija. U omjeru broja oboljelih na 100 tisuća stanovnika, prošlog je tjedna prednjačila Krapinsko-zagorska županija, no neslavnu titulu preuzimaju Međimurci i Varaždinci. Njihovi župani apeliraju - šaljite nam respiratore.

Sjever zemlje je ne u crvenom, već gori. U Varaždinskoj županiji s više od 190 novozraženih oboren je rekord. Trenutačno je aktivno 900 slučajeva - to je polovica svih evidentiranih od ožujka. U Varaždinskoj županiji hospitalizirane su 82 osobe sa teškom kliničkom slikom, a virus nije zaobišao ni djelatnike varaždinske bolnice koja trenutno radi bez 10 posto kapaciteta zdravstvenih radnika. Dok bolnica traži djelatnike na rad od 60 dana bez natječaja, Stožer priprema dvorane i nabavlja respiratore.

Pročitajte i ovo Tomislav Novinščak Zoran prikaz zašto se zaraza toliko širi Dok je zaraženi mladić partijao u prepunom zagrebačkom klubu, bolnice su se punile: Put od ovakvih suludih poteza do bolničkih kreveta nije tako dalek Nenad Kudelić Crvena točka Europe Šef bolnice u gradu u kojem epidemija divlja: "Ako se nešto pod hitno ne promijeni, sustav će se urušiti"

„Tu smo potpuno pred zidom, nemamo kuda slati pacijente, a respiratora više nemamo. Ovog trenutka mi smo u poziciji da nemamo mogućnost da ljude koji traže respirator, koje moramo staviti na respirator, da ih stavimo jer ih kod nas nema, ne postoji mobilizacija, ne šalju se iz drugih područja“, kaže varaždinski župan Radimir Čačić.

„Deset osoba je na respiratoru, bolnica trenutno raspolaže s 12 respiratora. Danas smo stupili u kontakt s Ministarstvom zdravstva, u dogovoru župana s ministrom Berošem postignut je dogovor da već danas se isporuče dodatna 2 respiratora, sutra još jedan“, kaže Robert Vugrin, načelnik Stožera civiline zaštite Varaždinske županije.

S druge strane Drave, zdravstveni sustav u boljem stanju, ali brojke još i gore. Najgora situacija s pandemijom u koronavirusa u Hrvatskoj trenutno je u Međimurskoj županiji gdje protekla dva tjedna broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika iznosi između 700 i 800 aktivnih slučajeva. To je gotovo dvostruko više nego u Gradu Zagrebu.

"Nije da mi je svejedno, imam staru mamu od 87 godina, radi nje se brinem“, govori Valentin iz Čakovca.

"Mladi se ne pridržavaju mjera koje je Stožer donio. A uz mlade ima i starijih koji isto prekrdaše“, smatra Čakovčanin Dragutin, a njegova sugrađanka Danijela poručuje: "Trebalo bi kažnjavati i vjerujem da bi se ljudi osvijestili malo više.“

U posljednja 24 sata u čakovečkoj bolnici je preminulo šest osoba. Popunjeno je 70 posto sadašnjih kapaciteta. Pripremaju se novi kreveti, no i ovdje nedostaje respiratora. "Trenutno imamo 43 hospitaliziranih pacijenata, od toga je petero na respiratoru. Problem je naravno u broju respiratora, imamo 14 respiratora jednog smo dali na posudbu u KB Dubrava, naravno svjesni smo da ga ne možemo odmah vratiti“, kaže ravnatelj OB Čakovec Tomislav Novinšćak.

Županija razmišlja o kupnji novih respiratora, no boje se da će nabavku na mjesec i pol dana usporiti javna nabava. Epidemiolozima pak je na ispomoć stiglo petero specijalizanata. Postoci pozitivnih izuzetno su visoki.

„Postoci se zadnjih dana kreću između i 20 i 40 posto“, kaže Marina Payerl-Pal, ravnateljica ZJZ Međimurske županije.

S druge strane većinu ljeta Međimurje je bila jedina COVID free županija. Rast novozraženih u jesen je počeo nakon jednog vjenčanja, a zbog nepridržavanja mjera virus se počeo širiti.
Stanju ne pomaže ni blizina granice sa Mađarskom i Slovenijom. U Murskom Središću, najsjevernijem gradu u Hrvatskoj, Međimurce od Slovenije dijeli samo rijeka Mura i ovaj most. Oko 200 metara dalje više od 1000 aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, policijski sat i lockdown.

"Dijelimo sudbinu sa slovenskim regijama, austrijskim regijama i sa dijelom Njemačke, u Bavarskoj gdje su brojke puno gore nego Hrvatske brojke. Očito ima veze i ta dnevna odnosno tjedne migracije“, kaže međimurski župan Matija Posavec.

Dok je sustav pred kolapsom pojedini Varaždinci ne da krše mjere, nego šeću zaraženi. Tijekom vikenda je policija pozitivnog 47-godišnjaka zatekla za šankom. Bio je u kontaktu s tri osobe, a prije toga sa više djelatnika jedne zdravstvene ustanove. One iste u kojoj nedostaje respiratora.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene