Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Foto: Reuters

Predsjednica Europske komisije ispričala se Italiji što su na početku krize ignorirali njihove potrebe jer su se članice bavile svojim nacionalnim problemima. Naglasila je da 25 zemalja EU-a sada šalje milijune maski Italiji i Španjolskoj.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je Italiji žaljenje zbog zakašnjele reakcije Europske unije u pandemiji koronavirusa, u članku koji je objavljen u četvrtak u talijanskim medijima.

Vezani članci Švedska u doba koronavirusa Strah od širenja zaraze: Susjedne države otvaraju granice, ali ne puštaju Šveđane? Kruzer Carnival Breeze usidrio se kraj otočića Daksa - 2 Mjesecima plovio morima zbog koronavirusa: Kruzer Carnival Breeze s više od 1000 pomoraca uplovio u dubrovačku luku Gruž

"Ispričavam se, mi smo s vama", naslov je pisma koje je čelnica EK-a uputila Talijanima.

"Danas se Europa mobilizira da bi bila uz Italiju. Ali to nije uvijek bio slučaj", priznaje ona u La Repubblici.

Talijani su na samom početku bili ljuti jer su im i Francuska i Njemačka odbile poslati zaštitnu medicinsku opremu.

Osjećaj napuštenosti pojačao se kada su Njemačka i Nizozemska odbile poziv na zajednički europski instrument duga, tzv. koronaobveznice.

"Treba priznati da su na početku krize kada je trebalo dati zajednički europski odgovor mnogi mislili samo na vlastite nacionalne probleme", piše von der Leyen.

"U međuvremenu Europa je promijenila dinamiku", naglašava ona, ali ne spominje koronaobveznice ni drugi potencijalni fiskalni odgovor.

Napisala je da će blok uspostaviti fond od 100 milijardi eura za financiranje plaća radnicima sa smanjenim radnim vremenom.

Također je naglasila da 25 zemalja EU-a sada šalje milijune maski Italiji i Španjolskoj. (Hina)