Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V
Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V Foto: Afp

Ukrajina je formalno zabranila registraciju ruskih cjepiva protiv koronavirusa, objavila je njezina vlada u srijedu.


Ukrajina zaostaje za drugim zemljama u Europi u programu cijepljenja protiv covida-19. Koronavirusom je dosad u toj zemlji zaraženo 1,25 milijuna ljudi, a umrlo je 23.934.

Vezani članci Slika nije dostupna Europa zabrinuta zbog Navaljnova zdravstvenog stanja, ali i napetosti između Rusije i Ukrajine: "Situacija je vrlo opasna" Ukrajinska vojska G7 osuđuje gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom: Zaustavite provokacije i smirite napetosti

Međutim, ukrajinske vlasti uporno ponavljaju da zemlja neće koristiti ruska cjepiva, poput Sputnjika V, i nazivaju ih "hibridnim ruskim oružjem protiv Ukrajine".

Kijev i Moskva u svađi su od ruske aneksije Krima 2014. i umiješanosti Rusije u sukob na istoku Ukrajine.

"Registracija cjepiva.. koja se proizvode u zemlji koju je ukrajinski parlament proglasio zemljom-agresorom, je zabranjena", kaže se u uredbi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošli je tjedan rekao da je Kijev osigurao 20 milijuna doza od indijskog Instituta Serum i iz globalne COVAX sheme. Vlada se nada početi cijepljenje stanovništva polovicom veljače.

U prosincu je odlučeno da se kupi i 1,9 milijuna doza kineskog cjepiva Sinovac a Ukrajina očekuje i 1,2 milijuna doza AstraZenece iz Poljske.