Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASTAVAK SUKOBA

Ukrajina zabranila registraciju ruskih cjepiva protiv korone: "To je hibridno rusko oružje!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina je formalno zabranila registraciju ruskih cjepiva protiv koronavirusa, objavila je njezina vlada u srijedu.

Ukrajina zaostaje za drugim zemljama u Europi u programu cijepljenja protiv covida-19. Koronavirusom je dosad u toj zemlji zaraženo 1,25 milijuna ljudi, a umrlo je 23.934.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Procurio dokument Otkriveni Putinovi uvjeti za mir s Ukrajinom: "Želi je pretvoriti u kastriranu državu" Samit u Tirani Diplomatski o Putinu Vučić o odnosu Srbije i Ukrajine: "Podržavamo njihov teritorijalni integritet, ali nismo potpisali nikakve aranžmane"

Međutim, ukrajinske vlasti uporno ponavljaju da zemlja neće koristiti ruska cjepiva, poput Sputnjika V, i nazivaju ih "hibridnim ruskim oružjem protiv Ukrajine".

Kijev i Moskva u svađi su od ruske aneksije Krima 2014. i umiješanosti Rusije u sukob na istoku Ukrajine.

"Registracija cjepiva.. koja se proizvode u zemlji koju je ukrajinski parlament proglasio zemljom-agresorom, je zabranjena", kaže se u uredbi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošli je tjedan rekao da je Kijev osigurao 20 milijuna doza od indijskog Instituta Serum i iz globalne COVAX sheme. Vlada se nada početi cijepljenje stanovništva polovicom veljače.

U prosincu je odlučeno da se kupi i 1,9 milijuna doza kineskog cjepiva Sinovac a Ukrajina očekuje i 1,2 milijuna doza AstraZenece iz Poljske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene