Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija koronavirusa

U Sloveniji sve više zaraženih britanskim sojem. U Sarajevu blagi pad, ali i nove mjere: Zatvaraju se bazeni, sportski centri, teretane...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji se bilježi pogoršanje epidemiološke situacije u pandemiji koronavirusa, što stručnjaci pripisuju sve većoj dominaciji britanske varijante virusa među novozaraženima, a u zemlji je u zadnja 24 sata potvrđen 981 novi slučaj zaraze i devet smrtnih slučajeva među oboljelima.

Dok je početkom veljače taj zarazniji soj na području Ljubljane činio dva do tri posto ukupnih zaraza, u prvom tjednu ožujka taj je udio porastao na oko 30 posto, pokazao je monitoring otpadnih voda na području Ljubljane, podatak je koji je predstavljen u utorak na vladinoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manje novooboljelih Smiruje se peti val zaraze: Kod susjeda i dalje trend pada brojki, Vlada u utorak odlučuje o ublažavanju mjera Slika nije dostupna Trend pada Susjedima nastavljaju padati brojke, vlada će uskoro raspravljati o novim mjerama

U 24 sata je na 5022 testa potvrđena prisutnost infekcije kod 981 osobe, uz udio pozitivnih testova od 19,5 posto, a napravljeno je i preko 47 tisuća brzih antigenskih testova čiji se rezultat potvrđuje naknadnom i sigurnijom PCR analizom.

Raste broj hospitaliziranih

"Od prošlog tjedna broj hospitaliziranih zbog COVID-19 u Sloveniji je opet u porastu, nakon jednomjesečnog smanjivanja broja oboljelih koji trebaju bolničko liječenje, kad je od kraja siječnja do kraja veljače njihov broj bio skoro prepolovljen", kazao je Robert Carotta, koordinator za bolničke kapacitete u epidemije COVID-19.

U ponedjeljak su hospitalizirana čak 72 pacijenta, uz 50 otpuštenih. U bolnicama je sada 507 covid pacijenata, prvi put nakon dva tjedna broj je opet iznad 500, potvrdio je Carotta.

Broj aktivnih slučajeva i dalje ostaje visok - 10.874, kao i sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih, koji iznosi 834. S devet preminulih u zadnja 24 sata ukupan se broj žrtava Covida-19 od početka epidemije povećao na 3985.

Situacija se ne smiruje ni u BiH

Zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini ne jenjava, no u nekim dijelovima zemlje postoje naznake postupnog usporavanja širenja epidemije pa se zdravstveni stručnjaci oprezno nadaju kako će mjere ograničenja koje su na snazi uskoro dati vidljive rezultate.

Nakon testiranja nešto više od 5200 uzoraka u protekla 24 sata zaraza je potvrđena kod 1719 osoba, a 67 ranije zaraženih od ponedjeljka je umrlo. Broj umrlih s dijagnozom covida-19 sada je veći od šest tisuća.

Iako Sarajevo i dalje prednjači po dnevnom broju novozaraženih, po prvi put je u trećem valu epidemije u utorak on bio manji od broja oporavljenih pa zdravstveni stručnjaci oprezno sugeriraju kako bi to mogla biti naznaka postupnog smirivanja epidemiološke situacije.

"Novozaraženih 496, broj oporavljenih 543. Nadamo se da će nastaviti", poručio je ravnatelj sarajevske hitne pomoći Adem Zalihić.

Klix.ba piše kako unatoč tome Vlada Kantona Sarajevo usvojila danas nove mjere u borbi protiv pandemije.

Od sutra zabranjen je rad javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitness centara i teretana na području Sarajeva. Sportska natjecanja moći će se održavati, ali bez publike. Portal piše kako će ova mjera vrijediti dok kad i aktualna zabrana za ugostiteljske objekte kojima je rad ograničen samo na dostavu. 

Na snazi posebne mjere i policijski sat

U Sarajevu, kao i u još četiri od pet županija u Fedraciji BiH, od proteklog su vikenda na snazi mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata te noćni policijski sat, a slična ograničenja od poedjeljka su na snazi i u Republici Srpskoj.

Prema konsolidiranim podacima koje je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, trenutačno je u toj zemlji aktivno nešto više od 23 tisuće slučajeva zaraze, a od izbijanja epidemije prije godinu dana zaraza koronavirusom je potvrđena kod nešto više od 154 tisuće osoba.

Od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je 6005 osoba, što prema ovotjednim analizama američkog sveučilišta John Hopkins u slučaju BiH, koja nema više od 3,5 milijuna stanovnika, znači stopu smrtnosti od 3,8 posto.

Hrvatska prema ovim pokazateljima sada ima stopu smrtnosti od 2,2 posto povezanu s dijagnozom COVID-19.

Na vrhu ljestvice koja pokazuje udio smrtnih slučajeva diljem svijeta je Meksiko sa stopom od devet posto, a na dnu su Sinagapur, Burundi, Katar i Mongolija, koji bilježe smrtnost manju od 0,2 posto.

Kaznena prijava zbog izostanka cjepiva

Zbog razmjerno velikog broja smrtnih slučajeva u BiH umirovljeni sarajevski liječnik-epidemiolog Bakir Nakaš podnio je kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv visokih dužnosnika države i Federacije BiH, a posebice zbog činjenice da do sada nisu poduzeli mjere kako bi se nabavilo cjepivo protiv koronavirusa.

"To ima za posljedicu nekontrolirano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sustava u Bosni i Hercegovini", stoji u prijavi koju je Nakaš podnio protiv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegletije, ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević, predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića i ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Nakaš tvrdi kako je jasno da su ministrica civilnih poslova BiH i ministar zdravstva Federacije BiH osobno odgovorni za stanje u zdravstvu, a to svakako znači i za nabavku cjepiva.

"Sasvim je izvjesno da postoji njihova osobna odgovornost", kazao je Nakaš, koji je prije umirovljenja bio ravnatelj sarajevske Opće bolnice.

Prvih 23 tisuće doza cjepiva čiji je proizvođač Pfizer u BiH bi trebalo biti dopremljeno tek ovog tjedna, no nema potvrde kako će se realizirati najava federalnog premijera Novalića da će stići i prvih 100 tisuća doza ruskog cjepiva.

Sputnjik V u većim količinama nabavile su pak vlasti RS gdje je počelo procjepljivanje osoba starijih od 65 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene