Portugal, ilustracija
Portugal, ilustracija Foto: Afp

Svi slučajevi COVID-19 na području Lisabona i popularne regije južnog Algarvea zaraznije su varijante Delta, pokazali su podaci u utorak, dok se portugalske vlasti trude staviti pod kontrolu zabrinjavajući val zaraza.


Broj dnevnih slučajeva zaraze koronavirusom u Portugalu kontinuirano raste posljednjih tjedana i vraća se na razine koje su posljednji put viđene u veljači, kada je zemlja bila pod najstrožim mjerama ograničenja za suzbijanje pandemije.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Učiteljica iz Maribora dobila otkaz, bila je aktivna u antivekserskoj Facebook grupi te odbijala nositi masku, cijepiti se ili testirati Gordan Lauc, znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade HLK žestoko o Laucu, žale što je još uvijek član Vladina Savjeta: ''Dijeli savjete o poželjnosti zaražavanja, što se može tumačiti kao nadriliječništvo''

U izvješću Nacionalnog zdravstvenog instituta Ricardo Jorge stoji da delta varijanta koronavirusa, prvi put identificirana u Indiji, predstavlja oko 86 posto slučajeva u Portugalu kao cjelini, a čak sto posto slučajeva u Lisabonu i turističkoj regiji Algarve.

S obzirom na sve veći broj slučajeva zaraze, Portugal je prošli tjedan ponovno postrožio mjere ograničenja, a jedna od njih je i obavezna samoizolacija za turiste koji borave u hotelima dok ne pokažu negativan test, potvrdu o cijepljenju ili dokaz da su preboljeli bolest.

U 50 općina je na snazi čak i noćni policijski sat.

Broj slučajeva zaraze u Portugalu je počeo rasti nakon što se sredinom svibnja otvorio za posjetitelje iz EU-a i Britanije.

No, dnevni broj smrtnih slučajeva znatno je ispod razine iz veljače, a novi su slučajevi prvenstveno zabilježeni kod mlađe necijepljenje populacije, za koje je manja vjerojatnost da će ozbiljno oboljeti.

Zemlja s 10 milijuna ljudi ubrzala je kampanju cijepljenja, a samo je prošli tjedan primljeno milijun doza.