Opća bolnica u Ogulinu
Opća bolnica u Ogulinu Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

U Plaškom kod Ogulina od koronavirusa oboljelo je jednoipolgodišnje dijete, zbog čega je zatvoren Odjel pedijatrije ogulinske bolnice na koji ga je majka sinoć dovela, a poduzete su i sve mjere za sprječavanje širenja bolesti, doznaje se u utorak iz te bolnice.


Dijete je u pratnji majke odmah upućeno u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević te su naložene analize na koronavirus i za majku i za druge članove obitelji.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 2 Očekuju se podaci lokalnih stožera, jučer preminulo najviše ljudi od početka epidemije Koronavirus u Sloveniji Nova odluka nakon crnog tjedna: U Sloveniji od ponedjeljka proglašena epidemija, bit će na snazi 30 dana

Epidemiološka služba HZJZ-a Karlovačke županije utvrđuje njihove kontakte i svi će dobiti mjere samoizolacije, rekla je HIni epidemiologinja Biserka Hranilović. Zbog tog je slučaja zatvorena ogulinska pedijatrija, a u izolaciji su dva pedijatra, šest medicinskih sestara i jedna spremačica koji su bili u kontaktu s djetetom.

Bolesna se djeca do daljnjega upućuju u dječju ambulantu Doma zdravlja u Ogulinu ili Objedinjeni hitni bolnički prijam Opće bolnice Karlovac. "Kada se vidjelo da će skrb o djeci zbog samoizolacije pedijatara biti neadekvatna, ogulinska i karlovačka bolnica dogovorile su suradnju i sve je danas usklađeno", rekla je Hranilović.

Zorko: Sve je pod kontrolom

Ravnatelj ogulinske bolnice Josip Zorko rekao je iz samoizolacije za Hinu da je "sve pod kontrolom i sve je organizirano" te je naglasio da su svi ogulinski slučajevi potpuno nevezani.

Dijete je s obitelji doselilo prije mjesec dana iz Zagreba u Plaški te se utvrđuju njihovi kontakti. Prvi se muškarac zarazio izvan Županije od oboljelog koji je uvezao bolest iz susjedne zemlje, druga i trećeoboljela osoba vezane su za ogulinsku crkvu, a dijete je priča za sebe koja se tek utvrđuje, rekao je.

U Karlovačkoj županiji do sada je 25 osoba zaraženo koronavirusom, jedna je osoba preminula. Ukupno je do sada testirano 400 osoba, čekaju se nalazi za 31 osobu. U posljednja 24 sata nije bilo kršenja samoizolacije, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

U povodu novog slučaja, ali i lijepog vremena te uskrsnih blagdana Hranilović je posebno naglasila da se ne smije za blagdane zanemariti provođenje mjera fizičke distance, kao i da se Uskrs treba proslaviti u najužem krugu obitelji i bez okupljanja šire obitelji. Stožer apelira na sve građane da fizičke kontakte svedu na najmanju moguću mjeru. "Bit će prilika za druženje, a sada je najbitnije da se poštuju propisane sigurnosne mjere kako bismo očuvali sebe i svoje najmilije", poručuju. (Hina)