Cijepljenje medicinara - 3
Cijepljenje medicinara - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Srbija je u protekla 24 sata premašila 4000 novozaraženih koronom na dnevnoj razini, u danu kad zdravstveni djelatnici situaciju ocjenjuju kao "tešku", a prognoziraju pogoršanje i apeliraju da se što više ljudi cijepi.


Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je u ponedjeljak da je aktualna epidemiološka slika u Srbiji "teška i da ima tendenciju pogoršavanja", ilustrirajući to podacima o utvrđenim zarazama i brojem hospitaliziranih u COVID bolnicama.

Od posljedica infekcije između nedjelje i ponedjeljka umrlo je 19 osoba, a među 16.449 testiranih uzoraka registrirana su 4103 nova slučaja zaraze, objavilo je srbijansko ministarstvo zdravstva.

Na bolničkom liječenju je 1571 osoba, od kojih je 110 na respiratoru.

Od početka epidemije u Srbiji je napravljeno preko pet milijuna testova, registrirano je ukupno 783.826 zaraženih koronavirusom, a umrlo je 7398 oboljelih.

U novom epidemijskom valu klinička slika pacijenata mnogo je teža nego u prethodnom i uglavnom je riječ o pacijentima koji nisu cijepljeni, ustvrdio je direktor KCS-a Srbije.

"Situacija se dramatično promijenila i u ambulantama i u bolnicama u odnosu na srpanj - kad smo u prosjeku imali oko 60 pregleda u prijemnim ambulantama na Infektivnoj klinici, a sad ih je oko 190", rekao je Ašanin.

Novac, ilustracija Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio tko će sve dobiti potporu u kolovozu i rujnu

Gripa, ilustracija I gripa je među nama - prvi slučajevi pojavili su se već sredinom kolovoza: "Ne sjećam se da je ikad stigla ovako rano"

On je naglasio da većina primljenih pacijenata nije cijepljena i apelirao da građani prime jedno od četiri raspoloživa cjepiva.

Srbija dosad ima nešto više od 50 posto cijepljenih u općoj populaciji, što još nije i ne može biti dovoljno da se dosegne razina kolektivnog imuniteta, podsjetio je direktor KCS-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju