U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u utorak ujutro preminula je rodilja zaražena koronavirusom.


U utorak ujutro u Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' preminula je rodilja koja je bila priključena na ECMO aparat. 

Vezani članci U Rijeci otvorena post-COVID ambulanta za najmlađe - 2 Nacionalni stožer objavio nove brojke: Pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj Muke po testiranju na koronavirus - 2 Stožer civilne zaštite objavio nove brojke: Pogledajte koliko slučajeva zaraze je zabilježeno

O smrti se priopćenjem oglasila i Klinika.

''Sa žaljenjem priopćavamo da je danas, 2. studenog, preminula bolesnica rođena 1979. godine, koja je nakon učinjene hitne sekcije i dovršetka trudnoće premještena u našu Kliniku zbog COVID-19 pneumonije i teškog zatajenja kardiorespiratornog sustava. U našoj ustanovi je započeta izvantjelesna oksigenacija (ECMO). U daljnjem tijeku boravka dolazi do multiorganskog zatajenja te bolest, usprkos poduzetim mjerama liječenja, završava smrtnim ishodom'', priopćili su.

Utvrđuju se okolnosti

Iz Ministarstva zdravlja ranije su nam kazali da bolnica utvrđuje okolnosti smrti. 

''Sve okolnosti navedene smrti se utvrđuju te će nakon potrebne analize kompletne medicinske dokumentacije i eventualnih dodatnih postupaka javnost biti informirana o uzroku smrti od strane Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević''', kazali su iz Ministarstva.

Ravnateljica Klinike prošlog je tjedna rekla da su u Klinici u teškom stanju tri rodilje. Tada je apelirala na sve trudnice da se konzultiraju sa svojim ginekologom o tome da se cijepe.

"Nema službene preporuke. Nije provedena treća faza kliničkih istraživanja jer je to doista zahtjevno. Međutim, većina međunarodnih javnozdravstvenih institucija i ginekoloških društava, i naš HZJZ, preporučuju da se ipak trudnice mogu cijepiti jer dosad u većini slučajeva nije zabilježena ozbiljna nuspojava. Generalna preporuka svih tih društava je da je visoki rizik kod obolijevanja da će biti teža klinička slika. Preporuka je da svaka trudnica sa svojim ginekologom koji joj vodi trudnoću prodiskutira hoće li se ona cijepiti ili ne i koji su njeni rizici. Jesu li veći rizici ili je veća korist", rekla je Markotić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju