Koronavirus, Hrvatska - 1
Koronavirus, Hrvatska - 1 Foto: DNEVNIK.HR

U Hrvatskoj su zabilježeni slučajevi zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa.


Kako doznaje N1, zasada su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi sve bliže starom normalnom: Od vikenda moguća veća okupljanja, dulje rade i kafići Ministar Beroš cijepio na Velesajmu - 2 Cijepljeno 25 posto stanovništva, Beroš od ranog jutra cijepio na Velesajmu: "Čast mi je što sam mogao osobno doprinijeti"

Bilježi se i veliki porast broja zaraženih britanskim sojem koronavirusa.

Epidemiologinja Goranka Petrović u razgovoru za N1 kazala je kako su jučer dobiveni podaci o uzorcima koje je Hrvatska poslala u Europski centar za kontrolu bolesti.

"Od 300 poslanih uzoraka njih 60 je pozitivno na britanski soj, a potvrđena je i južnoafrička varijanta kod dvije osobe koje su se vratile iz Zanzibara", kazala je Petrović.

Odgovorila je i na pitanje zašto se najviše govori o nekoliko sojeva virusa poput britanskog, južnoafričkog i brazilskog, dok postoji veliki broj mutacija, Petrović kaže kako te varijante imaju osobine koje izazivaju zabrinutost, a povećavaju vjerojatnost da se izbjegne imunološki odogovor, parcijalno ili u većem dijelu.

"Britanski soj bi mogao izazvati i nešto teže kliničke slike, ali to još nije dokazano", kazala je.

Upitana o popuštanju mjera koje se uvode na 15 dana, Petrović kaže kako ćemo bez sumnje, ako brojke počnu drastično rasti morati postrožiti mjere.

"Trebamo biti jako oprezni. Mi imamo prilično liberalne mjere i s njima smo uspjeli relativno brzo doći u relativno povoljnu epidemiološku situaciju, govorim o brojkama do prije tjedan dana", kazala je.