Testiranje na koronavirus
Testiranje na koronavirus Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) sa sjedištem u Mostaru postrožile su u četvrtak mjere u centrima socijalne skrbi, vrtićima i zdravstvenim ustanovama nakon ponovne eskalacije epidemije koronavirusa.


Kako su u četvrtak izvijestili iz Kriznog stožera HNŽ-a, zbog sprječavanja širenja koronavirusa naložena je zabrana posjeta ili pak izlazak korisnika iz ustanova socijalne skrbi.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Hospitalizirano svih 14 zaraženih iz vinkovačkog doma za starije: "Situacija s koronavirusom može biti i gora" Roberto Mateš kampira u šatoru ispred bolnice da bude što bliže bolesnom sinu Šimun (7) je u bolnici, ali tati Robertu ne daju da bude s njim. Tata je zato donio šator i smjestio ga kraj bolnice, a sa Šimunom se čuje voki-tokijem

Svi zaposleni u ustanovama socijalne skrbi te dječjim vrtićima testirat će se svaki 21 dan na koronavirus do daljnjeg, precizira se u odluci. Krizni stožer naložio je zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti na pojavu koronavirusa te ponovnu uspostavu trijažnih punktova do kraja ovoga mjeseca.

Upućen je poziv građanima na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite što uključuje poštivanje fizičkog razmaka, korištenja maski i izbjegavanja rukovanja.

U posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanske županije registrirano je petero osoba oboljelih od covida-19, dok je u Stolcu u izolaciju poslano nekoliko djelatnika tamošnje hitne pomoći, uključujući liječnike, zbog toga što su bili u kontaktu sa zaraženom ženom. Ta je žena, po navodima medija, zaposlena u tamošnjoj tvornici za preradu ribe u kojoj radi 120 djelatnika zbog čega postoji bojazan da bi broj zaraženih osoba koronavirusom mogao biti znatno veći.

Područje Hercegovine je na početku zaraze koronavirusom bilo drugo najpogođenije u BiH nakon Banja Luke. Strogim mjerama, koje su uključivale i potpunu zabranu kretanja između pojedinih općina, broj zaraženih je drastično smanjen.