Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOTOVO DVAPUT VIŠE

U zadnja 24 sata ova zemlja bilježi strašan porast broja novozaraženih, predsjednik najavio uvođenje novih mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je danas zabilježila novi dnevni rekord novozaraženih od početka pandemije - čak 18.746 zbog čega je predsjednik Emmanuel Macron najavio dodatne mjere kako bi se suzbilo daljnje širenje. Uvođenje strožih mjera najavljeno je i u nizu drugih europskih zemalja.

U posljednja 24 sata Francuska ima 18.746 novih slučajeva zaraze što je gotovo dvaput više od jučerašnjih 10.489. Preminulo je još 80 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 32.445.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nakon objave rekordnog broja zaraženih kazao kako će uvesti dodatne mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, piše France 24.

BBC je ranije danas javio kako je pariška regija već popunila 40 posto svojih kapaciteta na intenzivnoj njezi gdje se sada nalazi 449 pacijenata, a očekuje se da će se u sljedeća dva tjedna doseći i 50 posto popunjenosti kapaciteta, a ako se ovakav rast nastavi, do kraja listopada neće imati više slobodnih kreveta.

Pročitajte i ovo Maske, ilustracija Broj zaraženih i dalje raste Zatvaraju se kafići i restorani, ograničavaju okupljanja... Korona nezaustavljivo hara, prijeti li Europi novi lockdown?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "značajna eskalacija" Gotovo 17 tisuća slučajeva u jednom danu: Francuska bilježi crni rekord, broj novooboljelih raste i u Irskoj

Francuska je odlučila uvesti najviši stupanj mjera za sprječavanje širenja koronavirusa za područje Pariza. Na dva tjedna bit će zatvoreni svi barovi, dok će restorani morati provoditi nove zaštitne mjere kako bi ostali otvoreni, priopćeno je iz ureda francuskoga premijera. Ured predsjednika francuske vlade Jeana Castexa priopćio je da na području Pariza nije primijećen napredak nakon što su u glavnome gradu prošloga tjedna prihvaćena sva tri vladina kriterija za uvođenje najvišega stupnja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa. Na području Pariza rad od kuće sada mora biti na prvom mjestu "više nego ikad", a u sveučilišnim predavaonicama ne smije biti popunjeno više od pola njihovih kapaciteta, priopćeno je iz Castexova ureda.

Nove mjere u nizu zemalja

Zbog ubrzanog širenja bolesti mnoge europske zemlje uvode nove epidemiološke mjere, od zatvaranja barova do obaveznog nošenja maski, a agencija AFP je u srijedu objavila da je po njenim podacima ukupan broj slučajeva zaraze na europskom kontinentu prešao šest milijuna.

U Europi je u zadnjih sedam dana po podacima agencija AFP registrirano 543.137 novozaraženih, što je 26 posto više u odnosu na prethodni tjedan.

U svijetu je dijagnosticirano gotovo 35,9 milijuna slučajeva zaraze, od kojih je umrlo najmanje 1.051.149. Sjedinjene Države su najgore prošle s 210.918 umrlih. Iza njih dolaze Brazil (147.494 umrla), Indija (104.555), Meksiko (82.348) i Ujedinjeno Kraljevstvo (42.445).

Agencija France Presse je objavila da je po njenoj metodologiji prikupljanja podataka do srijede u 15 sati u Europi registrirano 6,000,940 slučajeva zaraze novim koronavirusom od pojave prvih slučajeva u siječnju.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u Europi je do srijede službeno potvrdio 5 605 508 slučajeva zaraze novim koronavirusom.

U Irskoj je širenje covida-19 došlo u fazu eksponencijalnog rasta te će skori porast broja hospitalizacija predstavljati "vrlo velik izazov", rekao je u srijedu vodeći dužnosnik irskih javnih zdravstvenih službi (NPHET) Philip Nolan.

NPHET je u izjavi od srijede upozorio da se stanje od vikenda i uvođenja novih mjera u ponedjeljak dodatno pogoršalo.

"Vidimo stanje koje se ubrzano pogoršava, vidimo stanje koje je vrlo osjetljivo jer smo u fazi eksponencijalnog rasta", rekao je Nolan, voditelj tima NPHET-a za borbu protiv covida-19, u i upozorio da će, ako ne dođe do značajnog smanjenja transmisije bolesti u idućim tjednima "broj slučajeva i hospitalizacija biti vrlo značajan izazova za naše društvo".

Tjedni irski prosjek od 493 novozaražena dnevno se u posljednja tri tjedna više nego udvostručio no taj bi se broj do 7. stuendog mogao povećati na 1100 do 1500 slučajeva dnevno ako se transmisija odmah ne ograniči, rekao je Nolan.

Škotska je u srijedu izvijestila da ima 1054 novih slučajeva covida-19. te će se zbog ubrzanog rasta broja novozaraženih posljednjih tjedana u Glasgowu i Edinburghu od petka na 16 dana zatvoriti svi pubovi.

Zatvaranje kafića i restorana 

I britanski premijer Boris Johnson zbog širenja covida-19 namjerava od ponedjeljka zatvoriti sve pubove i restorana u većem dijelu sjeverne Engleske, uključujući gradove Manchester i Liverpool, izvijestio je list The Sun u srijedu.

Italija će uvesti obavezno testiranje na novi koronavirus za sve koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Belgije i Češke, najavio je u srijedu ministar zdravstva te zemlje Roberto Speranza i podsjetio u objavi na Facebooku da "raste broj slučajeva zaraze u Europi i u Italiji".

Italija je u srijedu naredila obavezno nošenje maski na razini cijele države i u vanjskim prostorima.

Tijekom prošlog mjeseca je rast novozaraženih u Nizozemskoj svrstao tu zemlju među deset najpogođenijih na svijetu po broju zaraza na 100 tisuća stanovnika.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) U Nizozemskoj je u protekla dva tjedna bilo 270.2 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a u Europskoj uniji gore stoji samo Španjolska u kojoj ih je 305. Hrvatska ih ima 72.3, a najbolje stoje Cipar s 29.5 i Finska 31.4.

Nizozemski parlament u srijedu je raspravljao o izvanrednom zakonu koji bi vlastima dao ovlasti da narede nošenje maski na javnom mjestu ako se na to odluče, na dan kad je zabilježen rekordan dnevni broj novozaraženih, njih gotovo pet tisuća.

Svjetska banka je u srijedu upozorila da će pandemija ove godine u krajnje siromaštvo gurnuti još 88 do 115 milijuna ljudi u svijetu, istaknuvši da je gradska populacija sve ugroženija.

Prvi put u zadnjih više od 20 godina stopa krajnjeg siromaštva u svijetu će porasti, ističe ta ustanova sa sjedištem u Washingtonu.

UN je u srijedu zatražio da njegove članice udvostruče napore kako bi što prije svakome omogućile pristup zdravstvenom osiguranju koje je još potrebnije u vrijeme pandemije, usprkos njegovoj cijeni, ocijenila je ta organizacija.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene