Koronavirus u Crnoj Gori
Koronavirus u Crnoj Gori Foto: Afp

Crnogorske zdravstvene vlasti zabilježile su u ponedjeljak 18 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom, što je najveći broj preminulih u jednom danu, dok je istodobno ta zemlja počela cijepljenje populacije starije od 80 godina.


S novih 18 žrtava koronavirusa, broj preminulih u Crnoj Gori dosegao je 1085, dok je koronavirusom trenutno zaraženo skoro devet tisuća stanovnika te zemlje ili 1,5 posto ukupne populacije. Crna Gora je već je tjednima među vodećima u svijetu po broju novooboljelih, a nedavno je ušla i na crnu listu 10 vodećih zemalja po broju preminulih u odnosu na 100 tisuća stanovnika.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Građani mlađi od 60 godina koji su primili AstraZenecu ponovljenu dozu dobit će od drugog proizvođača Radovan Fuchs Fuchs najavio cijepljenje prosvjetnih djelatnika, podržao ideju da to bude u školama: "Očekujem da se neće svi cijepiti"

Zdravstvene vlasti i crnogorski epidemiolozi prošlog tjedna predložili su potpuno zaključavanje države, ali je vladino tijelo za borbu protiv covid-19 epidemije odlučilo da do 10. ožujka naglasak stavi na kontrolu provođenja postojećih mjera, za što je od prošlog tjedna, pored policije i inskekcije, u tu svrhu angažirana i crnogorska vojska.

Tijekom dana trebala bi zasjedati radna grupa Instituta za javno zdravlje koja će prijedloge epidemioloških mjera uputiti nadležnim vladinim tijelima, no ne zna se za sada hoće li ponovo predložiti potpuno zaključavanje Crne Gore.

Policijski sat i zatvoreni kafići

Epidemiološkim mjerama koje je ranije uvela crnogorska vlada zabranjen je rad ugostiteljskim objektima u većini crnogorskih gradova, a policijski sat je na snazi od 21 do 05 ujutro.

Od početka prošlog tjedna stanovnici Podgorice, u kojoj živi trećina ukupnog stanovništva, ne mogu napuštati tu općinu, niti je moguće doći u glavni grad Crne Gore bez adekvatne propusnice. Iste mjere uvedene su za Cetinje, Ulcinj, Nikšić, Herceg Novi i Plužine, a ranije i za Budvu i Tivat.

Ministrica Jelena Borovinić Bojović priopćila je da je danas počelo cijepljenje stanovnika starijih od 80 godina te da je veliki broj građana Crne Gore zainteresiran da primi cjepivo.

Cijepljenje u Crnoj Gori počelo je ruskim cjepivom Sputnik V, a dvije tisuće doza ta država dobila je kao donaciju od Republike Srbije. Od tada je u Podgoricu dopremljeno još 10 tisuća doza ruskog cjepiva koje je kupila crnogorska vlada i 30 tisuća doza Sinofarmovog cjepiva koje je Crnoj Gori donirala Narodna Republika Kina.

Crna Gora kasni s cijepljenjem na što je utjecala i promjena vlasti, a prethodna i sadašnja vlast prebacuju krivicu jedni na druge. Nova vlast dogovorila je kupovinu 50.000 doza ruskog cjepiva, a u tijeku su pregovori za još 200.000.

Prethodna vlada je prijavila potrebe za cjepivom preko međunarodnog mehanizma Covax, ali je kasnila s davanjem potrebnih jamstava.