Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija "2 do 12"

Promijenite planove za pauzu, u četvrtak nema podnevne kave na zagrebačkoj špici: "Ako Vlada ne bude imala sluha, mnogi će staviti ključ u bravu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački će ugostitelji u četvrtak 8. listopada s početkom u 11 sati i 58 minuta na sat vremena obustaviti posluživanje u svojim ugostiteljskim objektima kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva.

Akcijom "2 do 12" zagrebačka Nezavisna udruga ugostitelja želi potaknuti građane i ugostitelje na solidarnost te upozoriti na "izostanak reakcije odgovornih institucija."

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino – od 10 %, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

"Stanje u Zagrebu osobito je teško jer je Zagreb uz sav jad koronavirusa zahvaćen i stradanjima prvog velikog potresa u posljednjih sto godina. Razmjere ove krize još ćemo dugo spoznavati. Svjesni smo toga da se problemi ne mogu riješiti preko noći, ali isto tako dužni smo upozoriti na opravdanu bojazan za našu vlastitu egzistenciju.

"Božinović je prepoznao apel ugostitelja"

Vjerujemo da će Vlada istupiti korak naprijed i prihvatiti poziv na dijalog. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prepoznao je apel ugostitelja te započeo razgovore o primjeni budućih protuepidemijskih mjera sa strukom. Nakon akcije bjelovarskih ugostitelja pod nazivom '3 do 12' bjelovarski gradonačelnik poduzeo je sve što je u njegovoj domeni kako bi zaštitio svoje sugrađane i poduzetnike. Isto očekujemo od ostalih resora ključnih za rad ugostitelja i povezanih djelatnosti koje zajedno generiraju 320 tisuća radnih mjesta", kaže Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom razdoblja prije pandemije. Duplanje PDV-a u ugostiteljstvu koje je naprasno uslijedilo 1. siječnja 2017. godine, mnoge je, kažu, dovelo na rub isplativosti, a upozoravaju kako će, ako Vlada ne bude imala sluha ovaj put, pandemija naposljetku mnogima staviti ključ u bravu.

60 posto ugostitelja bilježi pad poslovanja

"Mjere za očuvanje radnih mjesta HZZ-a pomoći će ugostiteljima koji su ostvarili pad od 60 % i više prometa usporedno s istim razdobljem prošle godine. No što je s nama koji imamo pad od 59 % i manje. Zato tražimo jasnije i efikasnije modele dodjele sredstava za očuvanje likvidnosti. Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama za plaće naših zaposlenika i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. S najvišom poreznom stopom na pripremu i usluživanje pića u Europi nije moguće planirati poslovanje u budućnosti", kaže Damir Jurković, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

"Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60 % njih bilježi pad u poslovanju veći od 50 %, a gotovo 40 % suočava se s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80 % poslodavaca bit će prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima", poručuju iz udruge.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene