Koronavirus u Bocvani, ilustracija
Koronavirus u Bocvani, ilustracija Foto: Afp

Bocvana je objavila u srijedu da nije porastao broj hospitalizacija oboljelih od COVID-a zbog pojave nove varijante omikron te je uspjela cijepiti 71 posto od svojih 1,3 milijuna stanovnika indiciranih za imunizaciju.


Varijanta s brojnim mutacijama izazvala je paniku diljem svijeta te brojni znanstvenici i vlade očekuju da će postati dominanta zbog visoke zaraznosti. Varijanta omikron, prvi put identificirana u Južnoj Africi krajem studenoga, sada se proširila na najmanje 57 država.

Vezani članci Mutirane varijante koronavirusa, ilustracija EMA objavila nove podatke vezane za cjepivo i omikron: Ističe se jedan detalj kada je u pitanju booster doza Ilustracija Ima 84 godine i cijepio se čak 12 puta u godinu dana: "Preporučujem svima da prime cjepivo, pomaže i kod bolova u leđima"

"Sada imamo samo jednu osobu na odjelu intenzivne skrbi. No zamijetili smo da su pacijenti koji se teže razbolijevaju zbog COVID-a, nisu cijepljeni", rekao je ministar zdravstva Edwin Dikoloti na konferenciji za novinare.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u svom tjednom epidemiološkom izvješću u srijedu da treba imati više podataka da bi mogla procijeniti u kojoj mjeri omikron izaziva teška oboljenja odnosno mogu li njegove mutacije smanjiti zaštitu stečenu postojećim cjepivima protiv COVID-19.

Udvostručio se broj zaraženih

Broj prijavljenih zaraženih osoba COVID-19 udvostručio se u Južnoafričkoj Republici u tjednu do 5. prosinca na više od 62.000, a "vrlo velik" porast zaraženosti potvrdile su i druge države juga Afrike: Esvatini, Zimbabve, Mozambik, Namibija i Lesoto.

Varijanta omikron može djelomice oslabiti zaštitu dvjema dozama cjepivom Pfizer/BioNTech, rekao je voditelj istražianja iz južnoafričkog Instituta za zravlje u utorak pozivajući se na rezultate male, ograničene studije.

U srijedu su BioNTech i Pfizer objavili da tri doze njihova cjepiva protiv COVID-19 neutraliziraju novu omikron varijantu koronavirusa. Pfizer i BioNTech dodaju da, bude li potrebno, mogu isporučiti cjepivo prilagođeno isključivo omikron varijanti do ožujka 2022.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju