Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maria Branyas (113), najstarija Katalonka koja već 20 godina živi u domu za umirovljenike u Olotu na istoku Španjolske, preboljela je koronavirus i postala najstarija osoba na svijetu koja je pobijedila COVID-19.


ABC piše da je Maria imala sreću što je preživjela jer je u samo jednom danu u istome domu umirovljenika od posljedica koronavirusa preminulo 17 štićenika te dodaje da ju je nova životna pobjeda dovela na vrh popisa ''super seniora'' koji su pobijedili COVID-19. Ondje je dosad bilo ime Nizozemke Cornelije Ras (107).

Vezani članci Afera s covid testovima, ilustracija - 1 Je li na brzom COVID testiranju bilo "lažnjaka"? Što kažu sada već bivši članovi Stožera Ilustracija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

Maria Branyas rođena je 4. ožujka 1907. i kao dijete preboljela je španjolsku gripu, jednu od najvećih pandemija koja je svijetom harala od 1918. do 1920. godine.

''Liječnici su se svojski trudili''

U intervjuu za španjolske medije starica je kazala da još uvijek osjeća manje zdravstvene poteškoće, no da je dobro nakon što je u travnju otkriveno da je pozitivna na koronavirus.

"Zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima koji su pridonijeli mojem oporavku. Svojski su se trudili", rekla je Branyas.

ABC piše da se Maria godine 1931. udala se za liječnika i s njim je dobila troje djece. Danas ima 11 unuka i 13 praunuka. Članovi obitelji posljednji su je put vidjeli na njezin rođendan u ožujku i kažu da se vesele što će je uskoro moći ponovno posjetiti.

Udruga "Gerontology Research Group" tvrdi da je Branyas najstarija osoba na svijetu koja je uspjela pobijediti COVID-19. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju