Članovi obitelji preminulih od koronavirusa iz Bergama podnose prijave
Članovi obitelji preminulih od koronavirusa iz Bergama podnose prijave Foto: Afp

Tužitelji istražuju zašto Bergamo i okolica nisu zatvoreni ranije tijekom pandemije te su već ispitali predsjednika pokrajine Lombardija. Rođaci žrtava iz Bergama podnijeli su 50 pojedinačnih prijava.


Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da će ga tužitelji ispitati u petak zbog odgovora na koronavirus u Bergamu, na sjeveru Italije, koji je jedno od koronavirusom najgore pogođenih područja na svijetu.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Šibeniku - 1 Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?" Koronavirus, ilustracija - 8 Stožer objavio najnovije brojke, nema preminulih: Jedna županija traži strože mjere, druga ih ukida

"Nisam uopće zabrinut", rekao je Conte novinarima ispred premijerovog ureda u Rimu.

"Razgovarat ćemo u petak i reći ću im za sve činjenice koje su mi poznate", kazao je Conte, dodajući da on sam nije pod istragom.

Tužitelji istražuju zašto Bergamo i okolica nisu zatvoreni ranije tijekom pandemije te su već ispitali predsjednika pokrajine Lombardija, u kojoj se nalazi Bergamo, te lombardskog ministra zdravstva.

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, koronavirus je potvrđen kod 235.763 osobe u Italiji, uz 34.114 smrtnih slučajeva.

Rođaci žrtava iz Bergama poduzeli su pravne korake u srijedu u potrazi za pravdom za svoje mrtve.

Radi se o prvoj akciji te vrste u Italiji.

Članovi udruge "Noi Denunceremo" ("Tužit ćemo"), koja je nastala iz Facebook grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužiteljstvu u Bergamu.

"Svi smo iz područja Bergama i svi imamo slične priče, priče o obiteljskim tragedijama, i svi tražimo jasne i ozbiljne odgovore od tužitelja", rekla je farmaceutkinja Cristina Longhini, čiji je 65-ogodišnji otac umro u ožujku od koronavirusa u bolnici u Bergamu.

"Na pravosudnim vlastima će biti da sagledaju tužbe", rekla je novinskoj agenciji ANSA odvjetnica Consuelo Locati.

"To neće biti brza istraga jer se radi o osjetljivom pitanju."

U tužbama se navodi što su sve obitelji preživjele - od nedostatka informacija do nedovoljne njege.

Tužbe su podnesene protiv nepoznatih osoba a u pripremi je navodno još 150 prijava.