Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DONOSIMO ODGOVORE

Sve više mladih s težim simptomima korone: "Evo danas sam baš gledao čovjeka od 35 godina. Kao da je traktor prešao preko njega"

Mladi sve češće teško obolijevaju od Covida-19 - 1
Mladi sve češće teško obolijevaju od Covida-19 - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mladi sve češće teško obolijevaju od Covida-19 - 1 Mladi sve češće teško obolijevaju od Covida-19 - 1 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Mladi sve češće teško obolijevaju od Covida-19 - 3 Mladi sve češće teško obolijevaju od Covida-19 - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mladi sve češće teško obolijevaju od Covida-19 - 4 Mladi sve češće teško obolijevaju od Covida-19 - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Mladi sve češće teško obolijevaju od Covida-19 - 5 Galerija 1/10 >>
U Hrvatskoj jučer 1945 novozaraženih koronavirusom i još 31 preminula osoba. Bolnice se i dalje pune. U njima leže i mlađi pacijenti s komplikacijama i težim kliničkim slikama. Donosimo vam i analizu oboljelih i umrlih po dobnim skupinama.

Sve je više mladih s težim simptomima COVID-a 19. "Evo danas sam baš gledao čovjeka od 35 godina. Kao da je traktor prešao preko njega. Dakle prilično se loše osjeća", kaže prof. Bruno Baršić, infektolog, KB Dubrava.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Deset posto hospitaliziranih u Dubravi mlađi su od 40 godina.

"Uočavamo kod mlađih ljudi isto učestalost komplikacije COVID-a zbog upale pluća je plućna embolija. Dolazi do tromboze do zgrušavanja krvi u krvnim žilama jer je to tako jako oštećenje, one unutarnje stijenke krvnih žila", dodaje Baršić.

A kako izgleda dobna struktura umrlih i zaraženih u Hrvatskoj?

Najviše zaraženih su osobe od 40 do 49 godina. Ima ih 15.892. Najmanje je starijih od 100 godina. Takvih je devet slučajeva. Najviše umrlih je u dobnoj skupini od 80 do 89 godina, 375. Od ukupno 1113 umrlih od početka epidemije 20 je mlađih od 50 godina.

Više je žena zaraženo COVID-om 19, ali je umrlo više muškaraca.

"Gotovo 60 posto s težom kliničkom slikom se nalazi u dobnim skupinama starijim od 70 godina. Jasno je da kad se povećava apsolutni broj da će rasti i broj onih s težom kliničkom slikom, no epidemiološki je bitno da se nije povećavao udio", kaže Lovro Bucić, dr. med. iz HZJZ-a.

Zato se povećava broj zaraženih po županijama. Rekord bilježi Osječko-baranjska. KBC se puni. Dio pacijenata prebacuje se u Našice.

"Kad se to ispuni, ostaje nam zadnja linija obrane. To je dvorana Gradski vrt. Mi polako pripremamo dvoranu, nabavljamo opremu", kaže Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Nove mjere donesene su za Brodsko-posavsku, Primorsko-goransku županiju i Grubišno Polje. U Brodsko-posavskoj ograničava se rad ugostiteljskih objekata do 22 sata. A broj osoba na javnim okupljanjima smanjuje se na 30. Baš kao i u Primorsko-goranskoj županiji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene