Cjepivo AstraZenece
Cjepivo AstraZenece Foto: DPA/PIXSELL

Cjepivo koje su razvili Oxford i AstraZeneca neće se proporučivati starijima od 65 godina u Švedskoj.


Švedska će slijediti primjer Njemačke i starijima od 65 godina neće preporučiti cijepljenje cjepivom koje su razvili Oxford i AstraZeneca,  priopćilo je danas ministarstvo zdravlja Švedske, javlja Daily Mail. 

Vezani članci Drive-in cijepljenje u Virovitici Što s onima koji čekaju drugu dozu ako prestane stizati AstraZeneca: "U tom slučaju cijela je država u banani" Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak Capak o cijepivu AstraZeneca: "Konzumacija putra ili pohane svinjetine, to je sve puno veći rizik od cijepljenja"

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je cjepivo Oxford/AstraZeneca za upotrebu svih dobnih skupina, iako su njemačke vlasti nekoliko dana ranije upozorile da bi cjepivo moglo biti neučinkovito za korištenje kod osoba starijih od 65 godina.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otišao je još dalje, rekavši da je cjepivo neučinkovito za osobe starije od 65. Britanija je pak odbacile sve sumnje oko neučinkovitosti cjepiva. Boris Johnson inzistira kako je cjepivo učinkovito za sve dobne skupine. Službeni Berlin upozorava kako nema dovoljno dokaza za to. 

AstraZeneca priznala je da je u njihovim početnim istraživanjima i testiranjima samo 10 posto sudionika imalo 65 ili više godina. Međutim, u svijetu postoje ispitivanja koja dokazuju njegovu djelotvornost u starijim dobnim skupinama, tvrdi Daily Mail. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u nedjelju da će AstraZeneca u prvom tromjesečju na kraju isporučiti 40 milijuna doza, što je znatno manje od očekivanog.

Britanija i SAD potrošile su sedam puta više na razvoj cjepiva nego EU, otkrile su nove brojke.

Velika Britanija je izdvojila 1,67 milijardi funti - više od 1,57 milijardi funti koje je EU potrošila u ime 27 zemalja, a Britanija je potrošila 25,00 funti po stanovniku u usporedbi s 3,51 funti za Bruxelles. Američka vlada potrošila je ukupno 7,9 milijardi funti, prema podacima znanstvene analitičke tvrtke Airfinity.