Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koronavirus ubija

Švedski premijer priznao naciji: "Zbrajat ćemo mrtve u tisućama. Moramo se pripremiti na to"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stefan Lofven, premijer Švedske, rekao je u intervjuu za list Dagens Nyheter da se Švedska mora pripremiti na tisuće mrtvih od Covida-19.

"Zbrajat ćemo mrtve u tisućama. Moramo se pripremiti na to", rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za dnevni list Dagens Nyheter.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kontinuirani porast I Švedska srušila svoj rekord: U jednom danu imaju 1870 novozaraženih koronavirusom Slika nije dostupna KONTROVERZNI PRISTUP Mnoge europske zemlje bilježe porast broja slučajeva zaraze koronom, ali jedna koju su donedavno svi kritizirali sada bilježi sjajne rezultate

Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna njega i s padom gospodarstva.

Lofven je upozorio da će pandemija koronavirusa potrajati "mjesecima, a ne tjednima". "Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama."

"Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da spriječimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sustav s time neće moći nositi", rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo "više pacijenata na intenzivnoj njezi i puno više mrtvih".

Procjenu žrtava od koronavirusa u zemlji temelji prema iskustvima drugih zemalja i širenju virusa u Švedskoj.

Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Švedska je u odnosu na susjede uvela puno blaže mjere u suzbijanju širenja koronavirusa.

"Mislim da se ne bi trebalo pretjerivati", kaže Lofven. "Sve zemlje razmatraju kako nametnuti socijalnu distancu i ojačati zdravstveni sustav. Mi to činimo na drukčije načine, nekad smo i u drukčijim fazama epidemije."

Lofven je rekao da je "slušao one s epidemiološkim znanjem" o pokušaju poravnanja krivulje zaraze, a vlada je slušala i druge u naporima za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene