Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor iz Ministarstva

Loše vijesti za studente: Zaposleni preko student servisa nemaju pravo na e-propusnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti koji su zaposleni putem student servira ne ostvaruju pravo propusnice, poručili su iz Ministarstva uprave.

Od četvrtka građani svoje mjesto prebivališta ili stalno boravišta mogu napustiti samo na temelju e-propusnice, koje im izdaje Ministarstvo uprave. Propusnice građani mogu dobiti za, između ostalog, obavljanje posla u drugom gradu. No to ne uključuje i studente koji su putem studentskog servisa zaposleni izvan mjesta prebivališta.

Pročitajte i ovo Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nepoznanice i za studente Maturanti se pripremaju za državnu maturu: "Kako se piše, hoćemo li nositi maske, mi ništa ne znamo" Slika nije dostupna SPLITSKI POLITIČAR Zatražio i dobio propusnicu za izmišljenu misu: "Vladi je očito važnije da se građani mole u sakralnim objektima umjesto da vode normalan život"

''Osobe koje obavljaju poslove po ugovoru putem student servisa ne ostvaruju pravo na propusnice'', poručuju iz Ministarstva uprave. Studenti propusnice ne mogu zatražiti od poslodavca, već samo kao građani za opravdane situacije, piše portal Studentski.hr.

Otvoreno pismo Vladi

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu ranije je već uputio otvoreno pismo Vladi u kojem traži da se donesu mjere pomoći koje bi osigurale isplaćivanje naknada studentima koji rade na studentski ugovor, a osobito onima u samoizolaciji i ugroženog socio-ekonomskog statusa.

''Uzimajući u obzir sve veću ekonomsku nesigurnost prouzrokovanu epidemijom COVID-19, Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovim putem izražava zabrinutost za ekonomsku i egzistencijalnu dobrobit studenata koji se moraju sami uzdržavati, a posebice onih koji se nalaze u samoizolaciji", ističe se u otvorenom pismu.

Upozorava se da studenti koji rade na studentski ugovor, prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nemaju pravo na naknadu plaće tijekom samoizolacije. Zbore dodaje i da je studentski rad inače zanemaren jer ne ulazi u mirovinski staž te da poslodavci nerijetko za poslove s nefleksibilnim radnim vremenom zapošljavaju isključivo studente jer na taj način mogu izbjeći doprinose i druga opterećenja. (V. P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene