Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u nedjelju navečer uvođenje strožih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, uključujući i 24-satni policijski sat, ocijenivši da je dosad Srbiji više pomogla Kina nego Europska unija, ali da Beograd očekuje pomoć i iz Bruxellesa i iz Moskve.

Galerija


"Imamo najstrože mjere u Europi, ali se nećemo ustezati da idućeg tjedna uvedemo 24-satni policijski sat na 14 dana ako ne budu bolji rezultati. Ako se ne budemo držali mjera, očekujte narednih dana tu odluku", rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva i uputio sućut obiteljima dosad 13 preminulih žrtava koronavirusa u Srbiji.

Vezani članci Zatvoren kafić, ilustracija - 3 Nove mjere u susjedstvu zbog širenja zaraze: Od sutra ugostitelji i šoping centri rade po skraćenom radnom vremenu Masovno cijepljenje u Srbiji - 1 Iako su cijepili više od 1,2 milijuna ljudi, sada bilježe nagli porast broja zaraženih: Krizni stožer objavio da razmišljaju o novom pooštravanju mjera

Za uvođenje potpune zabrane kretanja čeka se da kineski stručnjaci, koji su prošlog tjedna doputovali u Beograd, kažu da brojevi o kretanju epidemije ukazuju na to da su takve mjere potrebne.

Te će se mjere, rekao je Vučić, planirati sukladno preporukama i bolničkim kapacitetima, za koje, kako je rekao, Srbija planira 20.000 kreveta.

Istaknuvši zabrinutost da bi moglo biti i 1000 zaraženih dnevno, Vučić je rekao da tada "ni Sajam ni druge sportske dvorane neće imati dovoljno kreveta da prime sve oboljele".

Najavio je da će Srbija za oko sedam dana imati kapacitete za 3000 testova na koronavirus dnevno te da će početkom travnja "završiti najbolji laboratorij", koji će "najvjerojatnije donirati Kina".

Srbijanski šef države objasnio je da Srbija u vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa ima "tri načina financiranja" - unutarnje proračunske rezerve, zaduživanje na unutarnjem tržištu vrijednosnih papira te zaduživanje na međunarodnom tržištu kapitala.

Vučić je izjavio kako se razmišlja da država svakom građaninu Srbije omogući po 100 eura da bi se povećala potrošnja.

"To jest bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni", rekao je Vučić. Ocijenio je da bi za tu interventnu mjeru bilo potrebno oko 520 milijuna eura.

Komentirajući međunarodnu situaciju u vrijeme pandemije i europski put Srbije, Vučić je rekao da je Srbija na tom putu, ali da "nije ni slijepa ni glupa", te je naglasio da je ta zemlja dosad najveću pomoć dobila od Kine, ali da očekuje pomoć i Europske unije i Rusije.

Veća su očekivanja bila od EU-a zato što je Srbija na europskom putu, rekao je Vučić, no "Srbija se sada uzda samo u sebe".

"Mi se nalazimo na europskom putu, ali nismo ni slijepi ni glupi, surađivat ćemo i s Rusijom, i s Kinom, i s SAD-om. Kina nam je najviše pomogla oko koronavirusa, EU i dalje čekamo. Europa nam je mnogo pomogla kad su bile poplave", rekao je Vučić.

Potvrdio je da je EU dopustila Srbiji da preusmjeri sredstva iz IPA fondova, naglasivši da je "Srbija očekivala" još pomoći.

Vučić je istaknuo da je u Srbiju posljednjih tjedana iz inozemstva došlo oko 400.000 ljudi, a svi koji dolaze testiraju se i idu u karantenu. Ustvrdio je da "gotovo nema zrakoplova s državljanima Srbije koji je došao poslije zatvaranja granica u kojem netko nije bio zaražen".

Rekao je kako je pogrešno očekivati da Srbija neće doživjeti scenarij od tisuću zaraženih dnevno i naglasio kako je važno da ljudi ostanu kod kuće.

Izvanredno stanje ukinut ćemo onoga trenutka kad budemo vidjeli da imamo stvari pod kontrolom, naglasio je Vučić u gotovo dvosatnom gostovanju u programu TV Prva. (Hina)