Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad tjednog broja novozaraženih

Otkriveno koliko se ljudi do sad cijepilo te je li bilo nuspojava. Članovi Stožera odgovorili zašto se nisu prvi cijepili

Stožer civilne zaštite
Stožer civilne zaštite DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Stožer civilne zaštite Galerija 1/1 >>
U protekla 24 sata zabilježeno je 316 novih slučajeva zaraze, a testirane su 2642 osobe. Preminulo je 68 osoba.

U Hrvatskoj je zabilježeno 316 novih slučajeva zaraze, a 68 osoba je preminulo. Na bolničkom liječenju je 2720 pacijenata, a od toga je na respiratoru 256 pacijenata.  Testirane su 2642 osobe, a oporavilo se 2245 osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Stanje sa zarazom se ne smiruje: Pogledajte najnovije brojke u svojoj županiji Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Raste broj preminulih: Stožer objavio nove podatke o zaraženima, pogledajte stanje u svojoj županiji

Dnevni udio pozitivnih iznosi 11,96 posto, a prosječna dob oboljelih je 44 godina. Najmlađe preminula osoba imala je 42 godine. 

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je gledajući tjedni prosjek zabilježeno 48 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije toga.

Pad tjednog broja novozaraženih

Incidencija u periodu od 14 dana na 100.000 stanovnika trenutno iznosi 710,5.

"Po incidenciji smo na 23. mjestu od 27 zemalja Europske unije", rekao je.

Kad je riječ o sedmodnevnoj incidenciji, Hrvatska je na 17 mjestu od 27 zemalja Europske unije, a po smrtnosti smo na 19. mjestu unutar Europske unije. 

Tijekom jučerašnjeg dana cijepljeno je 443 medicinska djelatnika i 1711 zdravstvenih djelatnika.

Na pitanje kada će cjepivo stići do liječnika obiteljske medicine, Krunoslav Capak rekao je kako do ožujka (kada kreće cijepljenje starijih i ugroženih) stiže cjepivo Moderne koje može stajati u običnim hladnjacima. 

"Pobrinut ćemo se da sve informacije dođu do svakog liječnika obiteljske medicine. Ako nam do ožujka dođe još cjepiva, organizirat ćemo mobilne timove liječnika i organizirati punktove za cijepljenje", rekao je Capak i poručio da će ovog tjedna stići oko 7800 doza cjepiva. 

Nisu prijavljene nuspojave nakon cijepljenja

Na pitanje jesu li zabilježene kakve nuspojave nakon cijepljenja, Capak je rekao kako nije bilo nijedne prijave.

"U infektivnoj klinici su bila jedino dva slučaja alergijskih reakcija. Bila su dva blaža osipa bez ikakvih posljedica", rekla je šefica Infektivne Alemke Markotić. 

Kad je riječ o propusnicama, do danas su zatečene 1223 osobe koje su krenule na međužupanijsko putovanje bez propusnica. 

Stožer je komentirao i jutrošnje snažne potrese koji su pogodili Sisak i Petrinju.

Što se tiče izdavanja propusnica za Sisačko-moslavačku županiju, Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut je rekao kako će osobe koje imaju potrebu za premještanjem ili posjetom županiji kako bi provjerili nekretnine ili posjetili rodbinu nakon potresa - imati prioritet.

"Nema velikih konstruktivnih šteta, ni ozlijeđenih osoba. Ekipa inženjera statičara je krenula prema Sisku i Petrinji"; rekao je Trut. 

Upitani zašto se članovi Stožera nakon prvotnih najava nisu cijepili prvi, Capak je rekao kako će se cijepiti čim dobiju veće količine cjepiva.

"Ove prve količine su bile simbolične i stoga smo prepustili cijepljenje starijima", rekao je Trut. 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene