Obavijesti Video Pretražite Navigacija
idu izbori, otvaraj sve...

Zagrebački stožer traži popuštanje mjera: Žele da se kafićima dopusti rad i unutra, ponovno održavanje vjenčanja, sajmova i izložbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer civilne zaštite Grada Zagreba pokrenuo je inicijativu za popuštanje mjera koje ograničavaju okupljanja i drugih nužnih epidemioloških mjera i preporuka koje se odnose na okupljanja.

Iz zagrebačkog Stožera pokreće se inicijativa za izmjenu epidemioloških mjera koje se odnose na javna okupljanja. Kažu da je cilj zaustavljanje "gospodarskog pada i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim djelatnostima, catering industriji, organizaciji vjenčanja, sajmova i drugih događanja na kojima se prodaju i izlažu proizvodi, a koja posredno uvezuju i niz drugih djelatnosti koje su naslonjene na te branše".

Predlažu dozvolu rada ugostiteljskim objektima i u unutarnjim prostorima uz detaljno propisan način organizacije rada, dozvolu organiziranja događanja i vjenčanja uz provođenje brzih testiranja gostiju i vanjskih pružatelja usluga vezanih za događanje te dozvolu održavanja sajmova i izložbi na otvorenom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čime se cijepiti? Što s onima koji čekaju drugu dozu ako prestane stizati AstraZeneca: "U tom slučaju cijela je država u banani"

U priopćenju pojašnjavaju kako smatraju da se mjere mogu popustiti jer je sada dostupnije više informacija o širenju virusa, a i veliki broj osoba je cijepljen.

''Mogućnost implementacije navedene preporuke posebno bi pomogla radu ugostitelja koji nemaju terase ili druge otvorene prostore za usluživanje. Grad Zagreb također podržava projekt Safe Event/Wedding Standard u kojem su specificirani prijedlozi provođenja brzih testiranja gostiju i vanjskih izvođača prije samog događanja, ograničenja kvadrature po gostu, ograničavanja broja osoba u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom prostoru, terasama i šatorima otvorenima s tri strane", kažu.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak Silazna putanja Krunoslav Capak: ''Sada smo u silaznom kraku trećeg vala. Radimo na izlazu iz pandemije''

Istaknuli su i probleme u održavanju sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi.

''Velikom broju obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva egzistencija ovisi o proizvodnji i prodaji proizvoda na sajmovima otvorenog tipa (kao npr. Sesvetski sajam koji je organiziran kao tržnica, sajmovi na Jakuševcu i Britancu koji rade samo određenim danima u tjednu). Budući da je sezona prodaje sadnog materijala, salate, mladog luka i ako proizvođači nemaju načina da ponude svoje proizvode, veliki dio toga će propasti, a kupci će se namirivati, između ostalog, i u trgovačkim centrima gdje nerijetko kupuju takvu robu iz uvoza'', smatra Stožer civilne zaštite Grada Zagreba i dodaje da bi osigurali i veći broj COVID redara.

Ovaj će prijedlog zagrebački Stožer, na čijem je čelu zamjenica gradonačelnika i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, uputiti Nacionalnom stožeru civilne zaštite, koji lokalnim stožerima odobrava samo strože mjere od onih na nacionalnoj razini. 

Poslali smo upit Nacionalnom stožeru iz kojeg su nam tek odgovorili kako zahtjev Stožera Grada Zagreba još nisu dobili. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene