Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sačuvali uzorke

Veliko otkriće srpskih znanstvenika: Pronašli nultog pacijenta i potvrdili da im je korona stigla puno prije nego su mislili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je u dodir s koronavirusom došla puno prije nego se mislilo. Oni su, naime, 5. veljače, već imali prvu žrtvu tada nepoznatog virusa koji se proširio iz Kine na cijeli svijet.

Trinaest znanstvenika okupljenih na Medicinskom fakultetu u Beogradu objavilo je rad u kojemu tvrde kako je novi, tada nepoznati, koronavirus stigao u Srbiju puno prije nego se trenutno misli. Potvrdili su da su u Srbiji imali prvu žrtvu koronavirusa već 5. veljače.

Obdukcija "nultog pacijenta" odrađena je u Beogradu 7. veljače, dva dana nakon njegove smrti. Utvrđeno je da je imao tešku obostranu upalu pluća s akutnim respiratornim sindromom. Tada se nije znalo da se radi o smrti koju je prouzročio novi koronavirus.

Radi se o najstarijem dokazanom smrtnom slučaju zahvaljujući tome što su znanstvenici sačuvali uzorke tkiva preminulog pacijenta čija im je klinička slika u to vrijeme bila sumnjiva.

Srpski epidemilozi vjeruju da se koronavirus "švercao" neprimjećen od 5. veljače, sve do 6. ožujka, kad je i službeno potvrđen prvi slučaj u toj zemlji, piše Blic.

"Što je virus čekao mjesec dana? Moguće je da je neki od prvih slučajeva promakao s dijagnozom gripe. Vjeruje se u sklonost virusa da potiskuju jedni druge. Otuda se, recimo, smjenjuju epidemijski valovi infekcija disnih organa izazvanih rinovirusima, respiratornim sincicijalnim virusima i uzročnicima gripe", objasnio je epidemilog prof. dr. Zoran Radovanović.

Nije bilo razloga za oprez

Znanstvenici su složni - ako se virus pojavio u Kini u prosincu, trebalo je neko vrijeme dok se potvrdilo kako se virus širi s čovjeka na čovjeka i da ga liječnici mogu prepoznati.

Tijekom tog vremena, Srbija, kao ni druge zemlje, nije bila posebno na oprezu. "Imali smo skup u Srpskom liječničkom društvu, gdje je bila puna sala ljudi bez ikakvih mjera predostrožnosti", rekao je prof. Slobodan Savić.

Provjerili sumnjivu dijagnozu

Liječnici u Srbiji sjetili su se sumnjive dijagnoze pacijenta koji je preminuo 5. veljače nakon što je virus otkriven.

"Umro je s 56 godina sa sumnjivom kliničkom slikom. Pet dana prije prijema u bolnicu imao je jako visoku temperaturu, otežano disanje, kašalj, krvavi ispljuvak", kazao je Savić i dodao da se tada nije moglo utvrditi što je uzrok takvog stanja pacijenta.

Potvrdili koronavirus

Navodi da je prilikom obdukcije sačuvan uzorak tekućine iz staklastog tijela očne jabučice pacijenta. Navodi da su zaleđeni uzorak pacijenta naknadno testirali i na njemu utvrdili da se radilo o koronavirusu.

Iako su liječnici odmah htjeli objaviti svoje otkriće, u prvo vrijeme su ih pokolebala istraživanja prema kojima se virus rijetko može naći u tekućini iz staklastog tijela očne jabučice. Ohrabrila su ih najnovija ispitivanja prema kojima se virus može naći i u toj tekućini u 16 do 20 posto.

"Činjenica je da su francuski znanstvenici, kada su se pojavili prvi slučajevi koronavirusa, uradili retrospektivnu istragu i zaključili da u prosincu postoje zabilježeni neki slučajevi infekcije koji imaju sva obelježja COVID-19, ali to nije bilo moguće potvrditi, jer nisu sačuvali uzorke", objasnio je Savić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene