Koronavirus u Španjolskoj
Koronavirus u Španjolskoj Foto: Afp

Španjolski premijer Pedro Sánchez u parlamentu je predstavio mjere za pomoć gospodarstvu. Od nedjelje su zatvorene stotine tisuća tvrtki u Španjolskoj. Broj preminulih od koronavirusa raste.


"Španjolskoj slijedi gospodarski pad zbog epidemije koronavirusa no kada prođe vlada će se usredotočiti na rješavanje njezinih posljedica na gospodarstvo", rekao je u srijedu premijer Pedro Sánchez pred gotovo praznim parlamentom i za izvanredne mjere dobio potporu oporbenog PP-a.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Još jedna europska zemlja nabavlja Sputnjik: Naručili dva milijuna doza Party pred zagrebačkim HNK - 1 Mladi i Čistoća našli rješenje - oko HNK dodatne kante za smeće. Mladić koji je sve pokrenuo kaže: "Zabavu je zasjenio otpad"

"Moramo se svi ujediniti u ratu protiv virusa", istaknuo je Sánchez tijekom rasprave kojoj je prisustvovalo samo 28 od ukupno 350 zastupnika. U parlament je došlo tek pet ministara.

"Jasno je da će BDP na godišnjoj razini pasti, kao što je upozorila Europska komisija. Ova 2020. godina neće imati 12 (radnih) mjeseci, nego 10, možda čak 9", rekao je.

"Uspijemo li održati razinu zaposlenosti i produktivnosti na prihvatljivoj razini, odnosno sačuvati je od teške i nepopravljive štete, nakon ove zdravstvene krize slijedit će brz gospodarski oporavak. Moguće je da će doći do skoka aktivnosti koji će onda ubrzati gospodarski rast", dodao je Sánchez, ekonomist po struci.

U ponedjeljak je španjolski premijer bio najavio 200 milijardi eura vrijedan financijski paket pomoći gospodarstvu paraliziranom koronavirusom. Paket uključuje kredite, državna jamstva i subvencije namijenjene kompanijama koje trpe veliku financijsku štetu zbog prisilnog zatvaranja objekata i držanja stanovništva u kućama kako bi se zaustavila epidemija.

Najveća oporbena stranka, konzervativna Narodna stranka (PP), podržala je mjere lijeve koalicijske vlade.

"Vlada može računati na podršku Narodne stranke u borbi protiv koronavirusa. Uključujući u mjerama za koje smatramo da mogu biti bolje ili one koje su uvedene kasno. I unatoč Sánchezovom nedostatku skromnosti i aroganciji", rekao je Pablo Casado, vođa PP-a.

Stotine tisuća tvrtki od nedjelje zatvorene

"Svi moramo stati rame uz rame i veslati u istom pravcu", napomenuo je.

Od nedjelje su zatvorene stotine tisuća tvrtki u Španjolskoj. Oko 47 milijuna stanovnika ne smije izlaziti na ulice osim kada idu na posao, u trgovine s hranom, kioske, ljekarne, bolnice i benzinske crpke, ili kada moraju nakratko izvesti psa da obavi nuždu.

"Najgore je tek pred nama", upozorio je Sánchez u trenutku kada je broj oboljelih skočio za dodatnih 2.600 čime je ukupno 13.790 potvrđenih zaraženih.

Srijeda bi mogla biti najteži dan od izbijanja koronavirusa u Španjolskoj. Broj preminulih je do podneva porastao na 600 s 491 dan ranije.

Obitelji preminulih zbog izvanrednog stanja ne smiju održati pogreb.

"Nikada nismo doživjeli nešto ovakvo", napomenuo je premijer koji se nada da će u nadolazećim danima zaustaviti ubrzani rast epidemije, a onda je i suzbiti.

Kada završi zdravstvena kriza, vlada će se dodatno usredotočiti na posljedičnu ekonomsku krizu, poručio je Sánchez.

Španjolski kralj Felipe VI. obratit će se javnosti u srijedu navečer. (Hina)