Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvarni razmjeri pandemije

Španjolski mediji: Broj preminulih od koronavirusa mogao bi biti i 60 posto veći od službene statistike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj umrlih od koronavirusa u Španjolskoj mogao bi biti čak 60 posto veći od službene statistike, prema kojoj je umrlo 28.432 ljudi, objavile su u nedjelju novine El Pais.

U službenu brojku spadaju samo osobe kod kojih je utvrđeno da imaju koronavirus, no ne i osobe koje su preminule sa sumnjom na bolest i nisu testirane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rastu brojke Slovenija o uvezenim slučajevima iz Hrvatske: I u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji raste broj zaraženih po povratku s ljetovanja Slika nije dostupna Raste broj oboljelih Postrožuju mjere: Španjolska zatvara noćne klubove, Britanija uvodi karantene za dolaske iz više zemalja

Zbog toga što testiranje nije rašireno, pogotovo u prvoj fazi pandemije, službena brojka može biti manja od stvarnih razmjera pandemije, kao u brojnim drugim zemljama.

Uzimajući u obzir regionalne statistike umrlih, kod kojih je potvrđen koronavirus i kod kojih je postojala sumnja na koronavirus, El Pais je došao i do broja od 44.886 smrtnih slučajeva.

Najviše preminulih nakon Velike Britanije

Ako je El Paisova procjena točna, Španjolska je, iza Velike Britanije, europska zemlja s najviše umrlih od koronavirusa. Španjolsko ministarstvo zdravstva nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Analiza El Paisa otprilike se podudara sa statistikom Nacionalnog epidemiološkog centra i Nacionalnog statističkog centra (INE), koji registriraju koliko je smrtnih slučajeva širom zemlje u usporedbi s prethodnim godinama.

INE je u lipnju objavio da je u prvih 21 mjeseci 2020. zabilježeno 43.495 više smrtnih slučajeva nego u istom razdoblju prethodne godine, iako nisu ustvrdili u kojoj se mjeri ta razlika može pripisati pandemiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene