Pandemija koronavirusa dosad je zahvatila 209 zemalja i teritorija. Slučajeve zaraze nije prijavilo samo 18 država. Evo kamo trebate otputovati kako biste bili sigurni. No jedini je problem što ne smijete putovati i tamo vas ne bi ni pustili.

Galerija


Najizoliranija zemlja svijeta Sjeverna Koreja izolirana je i od pandemije koronavirusa. Pjongjang dosad nije prijavio ni jedan slučaj zaraze. Već krajem siječnja uveden je niz ograničenja, uključujući i zatvaranje granice za ionako malobrojne strane turiste.

Vezani članci Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Cijepljenih u svijetu sve više, ali jednu će zemlju biti teško stići: U jednom danu cijepili više od 200 tisuća ljudi

Stručnjaci ipak sumnjaju da je koronavirus zaobišao Sjevernu Koreju. Nepostojanje prijavljenih slučajeva pripisuju slabom zdravstvenom sustavu, nedostatku kapaciteta za testiranja i državnoj tajnovitosti.

Koronavirusa navodno nema ni u Turkemenistanu. Državna tajnovitost na razini je sjevernokorejske, baš kao i slab zdravstveni sustav i loši kapaciteti za testiranja. No udaljenost od Kine i izoliranost možda su zasad zaštitili Turkmenistan od pandemije. Granice su zatvorene za strane državljane.

Isto je napravio i Tadžikistan. Obustavljeno je i izdavanje radnih dozvola strancima. Čak je počela nogometna sezona, ali iza zatvorenih vrata. "Srećom, nema slučajeva koronavirusa u Tadžikistanu, ali naš je glavni zadatak zaustaviti širenje koronavirusa i zaštititi zdravlje ljudi", kazao je Saivali Shokurbonov, direktor tadžikistanske nogometne lige.

U Jemenu primirje

Prijavljenih slučajeva zaraze nema ni u Jemenu, koji je opustošen ratnim sukobom, a stanovništvo se bori i s glađu. Pandemija je ipak donijela primirje.

"Ovo primirje koje su proglasili može se smatrati koronaprimirjem, a ne pravim primirjem. Ne smatramo ga pravim jer dva tjedna nisu dovoljno. Nadamo se potpunom okončanju rata. Ova parcijalana primirja od jedan ili dva tjedna besmislena su i neuvjerljiva", smatra Abdulrahman al-Qady iz Jemena.

Ratni sukobi i glad veći su problem od koronavirusa i stanovnicima Južnog Sudana.

Osam zemalja iz Azije i Afrike bez prijavljenih slučajeva

Ukupno osam azijskih i afričkih zemalja nije prijavilo postojanje zaraze. Osim već nabrojenih, to su još mala država okružena Južnom Afrikom, Lesoto i otočne zemlje Komori te Sveti Toma i Princip.

Koronavirus dosad navodno nije stigao ni u 10 tihooceanskih državica: Kiribati, Maršalovi otoci, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Solomonski otoci, Tonga, Tuvalu i Vanuatu.

Njih je od pandemije zaštitila udaljenost, ali tamošnje su vlasti izvukle i pouke iz prošlogodišnje smrtonosne epidemije ospica na Samoi.

Većina tih tihooceanskih otočnih zemalja zato ništa ne prepušta slučaju. Proglasile su izvanredno stanje i uvele ograničenja za ulazak stranaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr