Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kazne su visoke

Slovenija uvodi policijski sat i stroge mjere: "Najvažniji su životi i zdravlje. Osobne slobode morat će pričekati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u posljednja 24 sata s 2673 testa potvrđeno 537 novih zaraza koronavirusom, a jedan je oboljeli umro, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, koja je proglasila stanje epidemije COVID-19 za cijelu državu u idućih 30 dana.

Zbog eksponencijalnog povećanja broja infekcija slovenska vlada na dopisnoj sjednici je usvojila nove mjere, uključujući uvođenje policijskog sata između 21:00 i 6:00 i privremeno ograničenje okupljanja više od šest ljudi.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Objavila vlada Ali samo eksperimentalno: Susjedi oprezno popuštaju mjere, otvorili terase kafića na tjedan dana

"Ograničenje je usvojeno na temelju iskustva iz inozemstva", objasnio je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs vladinu odluku. Ograničenje kretanja primjenjivat će se od 21:00 do 06:00 od utorka nadalje, rekao je Hojs.

"Ograničenje je usvojeno na temelju iskustva iz inozemstva. Širenje infekcija rezultat je privatnog noćnog druženja i druženja u barovima", rekao je. Rekao je da to nije ograničenje rada policije, već ograničenje prema Zakonu o zaraznim bolestima.

Iznimka su dolazak i odlazak na posao te pristup hitnim službama, poput životnih ili imovinskih potreba.

Što se tiče novčanih kazni, kreću se od 400 do 4000 eura.

Hojs je također naglasio da korištenje hotelskih rezervacija više nije iznimka prilikom prelaska regije.

To je na Twitteru nagovijestio i premijer Janez Janša.

"Europsko iskustvo pokazuje da postoje mjere koje su proporcionalne i učinkovite, a istodobno štite živote, zdravlje i gospodarstvo: opća uporaba zaštitnih maski, djelomično ograničenje kretanja noću i između mjesta, posao i lekcije od kuće, upotreba aplikacije #StayHealth."

Tumačeći zašto je potrebno ponovo proglasiti epidemiju, premijer Janez Janša sinoć je upozorio na preopterećenost zdravstvenog sustava i opasnost da velik broj novooboljelih premaši kapacitete postojećeg zdravstvenog kadra te pozvao na solidarnost i odgovornost u provođenju svih mjera i preporuka.
Kako javljaju slovenski mediji, proglašenje administrativne epidemije koje je danas stupilo na snagu samo po sebi odmah ne donosi zaoštravanje mjera, nego je to ovisno od daljnje situacije i "pragova" koje je svojim planom nedavno donijela vlada za zaoštravanje mjera.

Premijer Janez Janša u nedjelju je u videoporuci naveo da će sve mjere koje donosi njegova vlada i dalje biti proporcionalne situaciji, da je sada uz zaštitu života i zdravlja potrebno zaštititi i najvažnije dijelove gospodarstva te da je uvjeren kako će Slovenija iz borbe s koronavirusom izaći kao pobjednik ako svi budu odgovorni.

"Sada su najvažniji životi, onda zdravlje, a nakon toga gospodarstvo, posebno vitalne gospodarske aktivnosti. Sve ostalo, od zabave i drugih aktivnosti, pa i do osobnih sloboda, morat će jedno vrijeme pričekati. Što više se toga budemo držali, to ćemo se prije moći barem djelomice vratiti normalnom životu", naveo je Janša u jučerašnjem obraćanju građanima.

U BiH 540 novozaraženih, 13 zaraženih umrlo

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 540 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je manje od prošlotjednih dnevnih rekorda ali je nešto manji i broj uzoraka koje u toj zemlji testiraju tijekom vikenda.

U protekla 24 sata testiranja su provedena na 1755 uzorka pri čemu je zaraza otkrivena kod 285 osoba iz Federacije BiH te kod 255 iz Republike Srpske.

Među 13 zaraženih osoba koje su umrle njih šest je preminulo u bolnici u Mostaru a riječ je o starijim muškarcima iz tog grada te Ljubuškog i Čapljine.

Mostar je među gradovima s najvećim brojem novozaraženih jer je tamo proteklog vikenda potvrđeno 156 takvih slučajeva.

U Banjoj Luci je od nedjelje zaraza potvrđena kod 101 osobe a u Sarajevu ih je bilo 103.

Koronavirusom je zaražena i predsjednica kriznog stožera Sarajevske županije Aida Pilav.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je u ponedjeljak kako je epidemiološka situacija loša u četiri od deset županija koliko ih ima u tom entitetu te je dodao kako za sada nema potrebe za uvođenjem drastičnih mjera ograničenja, a one će se uvoditi samo ukoliko brojke postanu tako velike kao u drugim europskim državama.

"U cijeloj Europi je došlo do naglog skoka pa tako i kod nas. Ipak, gledajući incidencu, mi još nismo na tim razinama. Slovenija je imala incidencu preko 160 kad je BiH bila na 80, a u Federaciji još i manje", kazao je Čerkez za portal Klix pojašnjavajući kako se nove restrikcije uvode u državama u kojima je incidenca odnosno broj novozaraženih na stotinu tisuća stanovnika u tjednu veći od 300.

No za novim mjerama ipak su posegnuli u Islamskoj zajednici BiH čiji je poglavar Husein Kavazović u ponedjeljak odlučio kako će imami svoje propovijedi u džamijama tijekom molitve petkom morati skratiti na pet minuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene