Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Najviše u Ljubljani

Naši susjedi imaju rekordna 192 slučaja zaraze, infektolozi upozorili: "Virus se nekontrolirano širi, to je vrlo zabrinjavajuće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji su u posljednja 24 sata s 3645 testova potvrđene 192 nove zaraze koronavirusom, a nije bilo novih smrtnih slučajeva, objavila je u petak slovenska vlada.

Riječ je o najvećem broju novih dnevnih zaraza od početka epidemije, u drugom epidemijskom valu u kojemu se u protekla dva tjedna broj novozaraženih dnevno kretao oko sto ili manje. Do sada je najveći broj novozaraženih bio prošlog četvrtka, kad je bilo potvrđeno 137 slučajeva infekcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije Slika nije dostupna Neke mjere još na snazi Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj"

Broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije u Sloveniji s novim je podacima povećan na 5007, trenutačno je aktivno 1509 slučajeva, a u bolnicama je 59 pacijenata koji se liječe od COVID-19, od čega ih je 15 na intenzivnim odjelima, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Umrlo 145 ljudi

Do sada je od posljedica COVID-19 umrlo 145 ljudi. Četvrtina novooboljelih u posljednja 24 sata je iz Ljubljane. Incidencija koronavirusa u Sloveniji (broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana) iznosi oko 70, prenose mediji.

Najveći broj novozaraženih je u u dobi od 45 do 54 godina, a glavni izvor širenja virusa su nekontrolirana druženja poput rođendanskih proslava i zabava u privatnim prostorima i lokalima.

No povećava se i broj zaraženih među zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima i štićenicima u domovima za starije, kazala je za Slovensku televiziju Nuška Čakš Jager iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Virus se nekontrolirano širi, upozoravaju infektolozi

Radi se o vrlo velikom porastu novozaraženih iako uz veliko povećanje broja testiranih, kazala je za medije, komentirajući trenutačnu epidemiološku situaciju, Bojana Beović, infektologinja koja vodi vladin stručni tim za COVID-19.

Prema njezinim riječima, oko četvrtine novozaraženih dolazi iz karantene, odnosno izolacije, što ukazuje na to da je velika mogućnost da će se zaraza širiti jer ostali novozaraženi i njihovi kontakti nisu na vrijeme otkriveni.

"Još uvijek imamo vrlo mnogo zaraza nepoznatog izvora, što može značiti da se virus nekontrolirano širi, a to je vrlo zabrinjavajuće", kazala je Beović.

Zbog porasta broja novih infekcija u susjednim državama Slovenija će idući tjedan revidirati svoju listu "crvenih", epidemiološki nesigurnih destinacija jer je situacija s koronavirusom pogoršana i u Mađarskoj i Austriji.

Andrej Šter iz konzularnog odjela ministarstva vanjskih poslova kazao je da građani moraju razmisliti trebaju li u sadašnjem epidemijskom valu putovati u inozemstvo, ako se zaista ne radi o nužnom putovanju koje ne mogu odgoditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene