Obavijesti Video Pretražite Navigacija
optimistično o cijepljenju

Postojeće mjere se produžuju, strože na lokalnim razinama: Božinović komentirao hoće li se djeca vratiti u školske klupe

Nakon više od dva mjeseca sastao se Vladin Znanstveni savjet. Odlučeno je da se postojeće mjere produljuju, a lokalni će stožeri i dalje odlučivati o strožim mjerama po županijama.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović nakon sastanka je rekao da ćemo izaći iz ove situacije tek kad se nađe rješenje u svim zemljama. ''Virus će mutirati, a onda raste i opasnost da će se cjepiva morati modificirati'', upozorio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Slika nije dostupna Ne govore u ime Vlade Plenković o Znanstvenom savjetu: ''Svi stavovi koje iznose su njihovi osobni, stručni i profesionalni i ne obvezuju Vladu''

Večeras u ponoć istječu aktualne mjere na nacionalnoj razini, a donesena je odluka da se mjere produžuju. Lokalni stožeri i dalje će donositi strože mjere ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj županiji.

Brojke zaraženih u Hrvatskoj i dalje rastu. Sutra će se održati sastanak Nacionalnog stožera.  

Božinović je naglasio da je opcija strožih mjera zasad isključena na nacionalnoj razini. ''Nema logike donositi nacionalnu mjeru koja će biti stroža jer su neke županije provele svoje mjere koje su dale rezultat'', objasnio je.

''Broj cjepiva više neće biti upitan kad govorimo o procjepljivanju hrvatskog stanovništva'', poručio je te podsjetio da su dogovorene nove doze. Rekao je da nema informacija o zahtjevima da se svi učenici vrate u škole. ''Mislim da nema puno razloga da se mijenja ta odluka jer brojevi ne padaju, odnosno rastu čak i u odnosu na dan kad se odlučilo ići na model C'', istaknuo je Božinović.

Smatra da je hrvatski pristup jednostavan i tvrdi da neće uvoditi semafore na nacionalnoj razini. ''Sve odluke potpisuje Nacionalni stožer, čak i odluke županijskih stožera. Zašto oni ne bi predložili odgovarajuće mjere? Bilo bi potpuno pogrešno ne vjerovati u njihove procjene'', zaključio je.

Za problem s odbijanjem cjepiva AstraZenece rekao da je to problem Europe, a podsjetio je da su se tim cjepivom cijepili premijer, šef Sabora i ministar zdravstva. ''Mi nemamo iskustava na koja se referiraju druge zemlje, ali ćemo morati pojačati komunikaciju'', naveo je čelnik Nacionalnog stožera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene