Testiranje na koronavirus u Los Angelesu, Kalifornija
Testiranje na koronavirus u Los Angelesu, Kalifornija Foto: Afp

Najnoviji broj novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih u SAD-u srušio je sve dosadašnje rekorde i zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi se epidemija u toj zemlji mogla i pogoršati.


Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins u zemlji je u prethodna 24 sata potvrđeno rekordnih 217.664 novozaraženih osoba, a umrlo je 2879.

Vezani članci Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama Članovi Nacionalnog kriznog stožera i testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 U Hrvatskoj zabilježena 643 nova slučaja zaraze. Preminule 32 osobe. Riječka bolnica objavila dobru vijest

Hospitalizirano je rekordnih 100.667 ljudi sa simptomima bolesti COVID-19. Program Covid Tracking Project pokazuje da je ovaj tjedan zabilježen niz dnevnih rekorda zbog širenja epidemije. Stručnjaci procjenjuju da će obiteljska okupljanja za nedavni američki Dan zahvalnosti te predstojeća blagdanska okupljanja dodatno 'hraniti' epidemiju.

Zbog naglog širenja epidemije, vlasti u Kaliforniji uvele su nove mjere ograničenja i zatvaranja praćena upozorenjima da bi država mogla za nekoliko tjedana popuniti sve bolničke kapacitete u jedinicama intenzivne njege. U petak je nekoliko gradova i okruga na sjeveru Kalifornije, među kojima i San Francisco, najavilo potpuno zatvaranje uz dvodnevnu zabranu izlaska iz domova.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u četvrtak je upozorio da je ta američka savezna država od 40 milijuna stanovnika na putu da polovicom prosinca uvede potpuno zatvaranje. I Los Angeles uveo je neke mjere zabrane napuštanja domova.

"Mračna COVID zima, od koje smo strahovali, stigla je", kazao je Chris Farnitano iz zdravstvenog odjela okruga Contra pokraj San Francisca. Mjere zatvaranja uvedene na sjeveru Kalifornije ostavit će otvorene tek prodavaonice nužnih potrepština uz ograničeni broj kupaca.

Američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci u petak je upozorio da će se tek u idućih tjedan ili dva vidjeti učinak obiteljskih okupljanja za protekli Dan zahvalnosti.

Pobjednik američkih predsjedničkih izbora Joe Biden u četvrtak je kazao kako će pozvati Amerikance na masovno nošenje maski kad stupi na dužnost u siječnju. U SAD-u, državi od oko 330 milijuna stanovnika, od bolesti COVID-19 oboljelo je gotovo 14,4 milijuna ljudi, a umrlo oko 279.000 ljudi.