Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Trebaju li nastaviti s radom?

Usvajanje mjera, pa tjedan dana odmora: Saborski zastupnici jedni su od rijetkih koji će imati uskrsne praznike

Jedni od rijetkih u državi koji će imati uskrsne praznike su saborski zastupnici. Nakon što početkom idućeg tjedna izglasaju paket zakona s novim mjerama, dobit će tjedan dana odmora. U improviziranoj sabornici u podrumu bivše Inine zgrade svakodnevno je tek 28 od 151 zastupnika. Iako većina ne radi, plaću će primiti, ali uvjeravaju da će je donirati.

Početkom idućeg tjedna zastupnici će se okupiti kako bi glasali o paketu zakona s novim mjerama za spas gospodarstva. Nitko ne dvoji da Sabor mora nastaviti s radom.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

''Ima dosta velikih interesa da u zakone prođu različita kukavičja jaja. Prema tome, uloga Sabora je, između ostalog, štititi demokraciju'', kaže zastupnica Anka Mrak Taritaš.

''Mislim da nitko u Hrvatskoj ne bi htio da nam se dogodi mađarski sindrom gdje je praktički demokracija ukinuta'', smatra HSS-ovac Krešo Beljak.

Improvizirana sabornica

Već tjedan dana ograničenom broju saborskih zastupnika mjesto rada je podrum bivše Inine zgrade. Na Markov trg neće skoro. ''Treći i četvrti kat su, nažalost, izvan upotrebe. Što se tiče sabornice, ona još uvijek nije u funkciji, ali ne više zbog komore koja je popravljena. Sada imamo problem s velikim lusterom koji se nalazi u sredini dvorane'', rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Dok u improviziranoj sabornici jedni raspravljaju, drugi čekaju svoj red u prostoriji ispred. Na sjednicama je prisutno maksimalno 28 od 151 zastupnika. ''Neki su zastupnici i gradonačelnici i načelnici'', kaže Branko Bačić, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a.

Sjednica Sabora u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj Sjednica Sabora u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj Foto: DNEVNIK.hr

''Evo, kolega Marko iz Krapinsko-zagorske županije kao gradonačelnik Pregrade ima vrlo veliki broj zaraženih po glavi stanovnika. Ostali putem mobilnih različitih aplikacija sudjeluju u radu kluba zastupnika SDP-a'', kazao je potpredsjednik Sabora SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić. Na ovaj način rade i drugi parlamenti europske unije, kaže predsjednik Sabora.

''U nekim državama parlamenti trenutno uopće ne rade, prenijeli su svoje ovlasti na Vlade. Neki glasuju online. Neki imaju smanjen broj zastupnika kao i mi'', objašnjava Jandroković.

A radili ili ne, dobit će punu plaću uz sve dodatke. ''Planiramo se odreći svojih zastupničkih naknada. Samo je sada još pitanje gdje ćemo ih uplatiti'', kaže saborski zastupnik Živog zida Damjan Vucelić.

Most osnovao fond

Predsjednik Mosta Božo Petrov kaže da su Mostovi dužnosnici, članovi i simpatizeri stvorili fond kojim će pomagati.

''Mnogi naši dužnosnici odrekli su se svojih plaća, svatko u svojim sredinama. Pomogli su, donirali, kao i ja, svoje plaće'', rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

''Nakon što se predsjednik Sabora odrekao plaće za ožujak, ja sam kao predsjednik kluba dostavio pismo svim našim zastupnicima da se i oni uključe'', poručuje Branko Bačić.

Volontiraju, postavljaju pitanja...

Jedan od alata za rad zastupnika je i postavljanje pitanja Vladi. Zastupnik Domagoj Hajduković uputio ih je 100 oko koronavirusa. Vlada je dužna odgovoriti na sva ta pitanja i odgovor je javan.

Neki zastupnici, kada nisu na ovom ili svojim drugim poslovima, volontiraju, poput mostovca Mire Bulja.

Naravno, uvijek ima i onih koje i u normalnim uvjetima ne vidimo često, ni u Saboru ni među građanima koji su ih birali.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene