Obavijesti Video Pretražite Navigacija
upute za starije

Europa s novom školskom godinom ulazi u riskantno razdoblje: "Mladi neće umrijeti od gripe, ali to je tornado dugog repa...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa s novom školskom godinom ulazi u "riskantno razdoblje" i dok nema dokaza da su učionice odigrale značajnu ulogu u širenju koronavirusa, sve je više dokaza da mladi inficiraju starije na društvenim događanjima, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Brojne europske zemlje zabilježile su tijekom ljeta rekordan broj slučajeva koronavirusa među mladima, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu, na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Učenici u razredu, ilustracija Epidemija utječe i na najmlađe U škole se vratilo kihanje i šmrcanje, no ove godine uz reakcije vršnjaka: "Upućuju im se kojekakvi komentari. Dijete se osjeća loše, ni krivo ni dužno" Učionica, ilustracija KRAJNJA MJERA Sve je više škola online, hoće li zbog korone to učiniti sve? Doznajemo koliko je učenika, a koliko nastavnika zaraženo

"Mladi neće umrijeti od gripe, ali to je tornado dugog repa...U jednom trenutku mladi će u zimsko doba biti u bliskijem kontaktu sa starijom populacijom", dodao je.

Budući da dolazi zima, savjetovao je da se stariji ljudi zaštite cijepljenjem protiv gripe jer se u tom godišnjem dobu očekuje više hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Upitan mogu li škole postati žarišta infekcije, Kluge je rekao da će 53 europske članice WHO-a o tome razgovarati na sastancima 31. kolovoza i sredinom rujna.

"Ne možemo otvoriti društva a da najprije ne otvorimo škole", rekao je. "Ključno je da to uvelike ovisi o prijenosu u zajednici. Osnovne mjere moraju se primjenjivati posvuda".

"Poznato je da škole nisu bile glavni izvor epidemije. Sve više studija potvrđuje da djeca imaju ulogu u prijenosu, ali to je mnogo više povezano s društvenim događanjima", istaknuo je Kluge.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene