Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike brojke

Dramatično stanje u Splitu, odgađaju se zahvati i pregledi koji nisu hitni: ''Svi bolesnici su u teškom stanju, neki su životno ugroženi''

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović na konferenciji za medije otkrio je da je stanje u bolnici s oboljelima od COVID-a dramatično. Kazao je da su svi u teškom stanju, a neki od pacijenata su i životno ugroženi.

Dramatične brojke u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilježe se već danima. Zbog toga je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović održao konferenciju za medije.

''U KBC-u Split je kritično stanje, kao što smo i prethodno najavili'', rekao je. Splitski KBC trenutačno zbrinjava najviše pacijenata pozitivnih na COVID dosad. Na Klinici za infektologiju ih je čak 208, od kojih je 47 na respiratoru. ''Svi naši bolesnici su u teškom stanju, a neki od njih su životno ugroženi'', dodao je Meštrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna račun za blagdanska okupljanja Eksplozija zaraze u Splitu, u KBC-u nikad više zaraženih: Iseljen još jedan odjel

Otkrio je da je ukupno četvero djece hospitalizirano. ''Nisu teške kliničke slike, ali morali smo ih hospitalizirati'', rekao je. Kazao je da su oboljeli u petom valu u prosjeku osam godina mlađi od zaraženih u prvom valu korone.

''Ovako veliki broj i kliničko stanje bolesnika zahtijevaju dodatni angažman, pa smo morali osigurati dodatan prostor na Križinama'', rekao je Meštrović i dodao da se jedna klinika premjestila djelomično na Križine, a djelomično na Firule. Dodao je i da će ''medicinske sestre dodatno raditi''.

''Budući da sve to nije dovoljno, obavijestio sam i Ministarstvo, tako da u Split dolazi još osam medicinskih sestara izvan Splita i 10 iz našeg doma zdravlja'', kaže. Nastavio je da se ''operacijski program mora ponovno reducirati''. ''Moramo raditi hitne operacije, održavati onkološke bolesnike, a sve što nije hitno mora se odgoditi'', kazao je i poručio da bolnički sustav i ''u ovim uvjetima funkcionira besprijekorno''.

Kada je riječ o omikronu, novom soju koronavirusa, kazao je da je sigurno da će teže simptome imati stariji necijepljeni građani nego mlađe cijepljene osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene