Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Crkva jest za cijepljenje, ali...''

Moralne dvojbe oko cijepljenja: Počele su prve rasprave o etičnosti cjepiva protiv koronavirusa - ''Neka su dobivena na određeni neetički način''

Cijepljenje, ilustracija
Cijepljenje, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Cjepivo, ilustracija - 1 Cjepivo, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cjepivo, ilustracija - 2 Cjepivo, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cjepivo, ilustracija - 3 Cjepivo, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijepljenje, ilustracija Galerija 1/4 >>
S najavom da uskoro dolazi cjepivo protiv koronavirusa pojavile su se prve rasprave o etičnosti cjepiva koje su pokrenuli teolozi. Iako se ne protive samom cijepljenju, smatraju da vjernici imaju pravo odbiti ga ako im je etički neprihvatljivo.

Pojava cjepiva otvorila je moralne dvojbe jer su neka proizvedena pomoću fetusnih stanica.

"Iz ovoga što do sada raspolažemo, i koliko pokazuju znanstvene studije, neka cjepiva, uključujući oksfordsko, pa neki spominju tu i rusko, kinesko, dobivene su na određeni neetički način", rekao je Vladimir Dugalić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, u emisiji Argumenti Hrvatskog katoličkog radija.

Hrvatska je naručila četiri vrste cjepiva. Dva su proizvedena na staničnim kulturama i dva su sintetizirana i vjernicima prihvatljiva.

"U tim tehnologijama proizvodnje cjepiva postoje određene razlike, ali ja zbilja ne znam da postoji nekakav etički razlog da neko od tih cjepiva nekome ne bi bilo prihvatljivo", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Prema Papinskoj akademiji iz 2005. godine, takvo je cjepivo vjernicima prihvatljivo samo ako nema drugog, a prijeti opasnost.

"Prema tome, Crkva načelno jest za cijepljenje i to je ta razborita odluka, ali pritom ćemo morati itekako voditi računa s kojim cjepivom", rekao je Dugalić.

Rasprave se vode i na društvenim mrežama. Molekularni biolog Igor Štagljar tvrdi da takva cjepiva ne sadrže ljudski DNK "jer se bilo kakvi ostaci DNK-a iz tih fetalnih embrionalnih stanica uništavaju tretiranjem posebnim kemikalijama", napisao je Štagljar te dodao: "Zbog toga u konačnom cjepivu mogu postojati samo vrlo minimalne ljudske fragmentirane DNK iz tih fetalnih embrionalnih stanica."

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) samo TV i online Strogo zatvaranje Nizozemske: Ponoćka tradicionalno privlači puno ljudi, pa je otkazali

Pročitajte i ovo Cjepivo, ilustracija objavili ministri zdravstva Njemačka počinje kampanju cijepljenja 27. prosinca: Počet će u domovima umirovljenika

Neki teolozi pozivaju se na noviji stav pape Franje.

"Papinska akademija za život 2017. godine izjavila je da se 'sva klinički preporučena cjepiva mogu koristiti čiste savjesti te da uporaba takvih cjepiva nije svojevrsno suučesništvo u namjernom pobačaju'. Osobno ću se cijepiti protiv COVID-19 jer smatram da su cjepiva i cijepljenje najveći medicinski uspjeh 20. stoljeća", na Facebooku je napisao teolog i pedagog Marino Ninčević.

Etički prihvatljivo ili ne, količine i jednog i drugog cjepiva bit će ograničene.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene