Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Veliki dan za Hrvatsku

Objavljeni posljednji detalji. Tko će, gdje i kada prvi u Hrvatskoj primiti cjepivo: "Pripreme iziskuju profesionalnost i organizaciju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva osoba koja će se cijepiti u Hrvatskoj bit će štićenica Doma za starije Trešnjevka. Svečanosti će prisustvovati i gradonačelnik Zagreba, premijer, ravnatelj HZJZ-a te ministar rada.

Nakon što je u svijetu intenzivno započelo cijepljenje stanovništva protiv COVIDa, na redu je i Hrvatska, koja je danas dobila prve doze cjepiva, točnije njih 9750 tvrtke Pfizer-BioNTech.

Distribucija cjepiva i cijepljenje građana po svim županijama započinje 27., 28. i 29. prosinca te će se u tim danima u svim državama članicama EU odvijati ,,Europski dani cijepljenja'', kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa. Cjepivo je besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi

Prva osoba koja će se cijepiti, u nedjelju 27. prosinca u 10.00 sati, bit će korisnica Doma za starije Trešnjevka, u Zagrebu. 

Prvu osobu u Hrvatskoj cijepit će Miro Hanževački, liječnik u Domu za starije i nemoćne. 

"Učinili smo što je moguće s naše strane da se pripremimo za protokol pripreme cjepiva koji naprosto iziskuje jednu profesionalnost i organizaciju. Kako su preporuke da se najprije cijepe oni koji u ovom trenu nisu pozitivni i nemaju simptome, tu smo napravili neke pripreme", kaže Hanževački.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak NAKON NIZA BURNIH REAKCIJA Capak se ispričao zbog fotografije: "Ne nosi nikakvu poruku osim one koju sam trenutno osjećao"

Cijepljenju će prisustvovati gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić i suradnici te premijer Andrej Plenković, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kao i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

''Potom će predsjednik Vlade, zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i Alemkom Markotić, u 11.00 sati posjetiti Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici'', naglašavaju iz Vlade.

Također, ministar Beroš posjetit će KB Dubravu u 13.00 sati gdje će se, također, cijepiti zdravstveni djelatnici.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Glasić vrišti: Ne odustaj!!!!!" Emotivna ispovijest majke čiji je sin dobio rijedak sindrom povezan s COVID-om: "Užas! On i dalje gori, ne komunicira, ne jede, ne pije više, povraća slinu..."

Cijepljenje po županijama

Karlovačka županija cijepljenje će započeti u 10.30 sati. dok pola sata kasnije slijede i Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska i Primorsko-goranska županija. Koprivničko-križevačka županija započinje cijepljenje u 12 sati. Zatim, u 13.00 sati ugrožene skupine i zdravstveni djelatnici u Vukavarsko-srijemskoj i Varaždinskoj županiji dolaze na red za cijepljenje. Sisačko-moslovačka, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavsk,a Zadarska, Istarska i Međimurska županija prve će stanovnike cijepiti s početkom u 14 sati. Prva skupina kojoj je namijenjeno cjepivo u Osječko-baranjskoj i Krapinsko-zagorskoj županija započet će s cijepljenjem u 15 sati. Svoje doze cjepiva u Splitsko-dalmatinskoj županiji građani će dobiti u 16 sati, dok u 18.30 sati cijepljenje započinje u Šibensko-kninskoj županiji. Jedino Dubrovačko-neretvanska županija cijepljenje će započeti u ponedjeljak, 28. prosinca.

Prvo će se protiv koronavirusa cijepiti najugroženije skupine te zdravstveni djelatnici, koji su svih mjeseci na prvoj crti obrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene