Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije Foto: Kristina Stedul/Pixsell

Prvi pacijent zaražen koronavirusom u Karlovačkoj županiji je Ogulinac koji se zarazio u Rijeci u kontaktu sa zaraženim poznanikom, a ne znajući za to, u petak je sa svojim djetetom bio u pedijatrijskoj ambulanti ogulinskog Doma zdravlja, rekao je u ponedjeljak župan Damir Jelić.


Na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije rečeno je da je zaraženi muškarac u petak bio sa svojim djetetom u pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja u Ogulinu te se ravnateljica Doma Zlata Kurelac na konferenciju uključila telefonom. Kako je rekla, kad je potvrđeno da je gospodin pozitivan na koronavirus, kontaktirali su s epidemiologom i sanitarnim inspektorom te sada rade na dezinfekciji prostora i Dom zdravlja je zatvoren.

Vezani članci Terasa kafića, ilustracija Stigle detaljne upute za vlasnike kafića, ali i goste: Na toalet s maskom, živa glazba zabranjena Cjepivo, ilustracija Još jedna europska zemlja nabavlja Sputnjik: Naručili dva milijuna doza

Ravnatelj karlovačke bolnice Ervin Jančić rekao je da je pacijent izoliran u karlovačkoj bolnici, pripremnom odjelu Dnevne bolnice za infektologiju, posebne bolničke zgrade, i da ima blaže respiratorne simptome. Kako je rekao, u Karlovcu nije bio u kontaktu ni s kime drugim osim s ovlaštenim osobama.

Jančić je pozvao građane da izbjegavaju kontakte, da drže razmak te pomognu da se procesi uspore. Stručni dio službe već je pripremljen i organiziran. Manji broj infektivnih pacijenata uvjet je da drugi pacijenti mogu dobiti visoku razinu specijalističke zdravstvene usluge, osim zaraženih i svi drugi pacijenti

"Svi su se liječnici i ostalo zdravstveno osoblje stavili na raspolaganje, napravljen je režim rada i bit će sve kako treba biti", rekao je Jančić.

Na pitanje je li netko od karlovačkih liječnika bio u kontaktu s oboljelim liječnicima iz Zagreba, odgovorio je da je u samoizolaciji specijalizantica koja je bila u susjednom timu zaraženog liječnika iz KB-a Dubrava.

Župan Damir Jelić kao zapovjednik Županijskog stožera Civilne zaštite rekao je da je od danas na snazi potpuno novi režim rada u Općoj bolnici. Na ulazu u krug bolnice nalazi se trijažni šator kroz koji se u bolnicu u jednu zgradu propuštaju mogući infektivni pacijenti, a u drugu samo akutni i hitni pacijenti. Svi drugi koji imaju neke zdravstvene tegobe vraćaju se uz preporuku da se jave svojoj primarnoj medicini, rekao je Jelić.

"To znači da broj od prosječno 2100 obrađenih pacijenata dnevno treba svesti na desetak posto, a svi se ostali moraju telefonom javiti svojem obiteljskom liječniku. U slučaju da se ne javi, nazovite svojeg ravnatelja Doma zdravlja, čiji je tim također zadužen za javljanje", rekao je Jelić.

''Bolnice moraju ostati čiste od koronavirusa''

Zavod za hitnu medicinu više ne radi ambulantne preglede, a sve tri bolnice, Karlovac, Duga Resa i Ogulin, u ovoj izvanrednoj situaciji objedinjene su u jednu, koju vodi Ervin Jančić. S druge strane je svih pet domova zdravlja i ustanova njege i pomoći u kući, koje vodi županijska pročelnica Maja Vučinić Knežević.

Naime, koronavirus može učiniti veliku štetu ako uđe u bolnicu. Iako u većini slučajeva izaziva blagu bolest, ako se počne širiti među ljudima koji imaju oslabljenu imunitet, postaje koban, zato bolnice, kako je rekao Jelić, "moraju ostati čiste od koronavirusa".

Vatrogasni zapovjednik Goran Franković istaknuo je da su uz medicinsko osoblje trenutačno vozači kamioni najvažnija karika u lancu jer dovoze hranu, lijekove, zaštitna sredstva, dakle - omogućuju život . Kako je rekao, po nalogu Nacionalnog stožera, a u dogovoru s Ličko-senjskom županijom, za kamionski promet osigurana je karantena u turističkim kapacitetima Plitvica.

"Ti ljudi nisu zaraženi, oni su naše zlato, znaju što rade, upućeni su u mjere opreza i samoizolacije u županijskim karantenama i o njima posebno vodimo računa", rekao je Franković. (Hina)

Nova mjera Karlovačke županije: Hrvati koji na posao putuju u slovensku pokrajinu Dolenjsko moraju u karantenu