Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve će se osigurati

Kupci navalili, police prazne: "Nema mjesta panici, svih roba zasad ima u dostatnim količinama za nekoliko mjeseci"

Nema mjesta panici - 1
Nema mjesta panici - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nema mjesta panici - 1 Nema mjesta panici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nema mjesta panici - 2 Nema mjesta panici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mladen Jakopović Mladen Jakopović Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravko Marić Galerija 1/4 >>
Iako su mnogi građani požurili u trgovine, ministar financija poručuje da nema potrebe za prekomjernim zalihama u kućanstvima. Proizvođači i distributeri kažu da nema mjesta panici jer hrane i potrepština u Hrvatskoj ima dovoljno.

Posljednjih je dana pojačan promet u trgovinama, no u petak nema kilometarskih redova na blagajnama. To što trenutačno na polici nema nekih proizvoda, ne znači da je nestašica. ''Jednostavno se ne stigne toliko puniti koliko se dućana prazni'', kaže Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

A robe za punjenje polica ima. ''Svih roba zasad ima u dostatnim količinama za nekoliko mjeseci i dalje nam dobavljači kontinuirano isporučuju'', rekao je direktor maloprodaje trgovačkog lanca Tomislav Kramarić.

Pročitajte i ovo Telefonski brojevi na koje se možete javiti u slučaju potrebe SVE NA JEDNOME MJESTU Komu se obratiti i što učiniti ako sumnjate da imate simptome koji bi mogli ukazivati na zarazu koronavirusom

Pročitajte i ovo Klaićeva bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) PRIOPĆENJE NAKON INCIDENTA Klaićeva bolnica: "Ne ulaziti u bolnicu s djecom sumnjivom na koronavirus"

U situaciji u kojoj su uvoz, ali i izvoz ograničeni na hrvatsko tržište stavlja se hrvatski proizvod, poput onih Joze Marića iz Slavonije – slanina od fajferice, med, domaći bijeli luk.

''Smatramo da ne treba paničariti. Potrebno je svu hrvatsku robu staviti na hrvatsko tržište. Sva naša roba mora završiti na policama, koliko god je ima. Ovo je prilika da se više okrenemo i kratkim opskrbnim lancima'', kaže Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Apel građanima

S proizvođačima i distributerima hrane sastao se u petak i ministar financija Zdravko Marić. ''Trebamo svi skupa biti oprezni na sve scenarije, ali nema potrebe za stvaranje histerije i panike'', poručio je ministar.

Na građane se apelira da velika zalihe u kućanstvima nisu potrebne. ''Mi ćemo kontinuitet proizvodnje osigurati u narednim danima, tjednima i mjesecima i zasigurno Hrvatska neće ostati niti bez hrane niti bez lijekova'', rekao je predsjednik uprave Podravke Marin Pucar.

Strpljenje i praćenje preporuka i savjeta u ovakvim su situacijama ključni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene