Obavijesti Video Pretražite Navigacija
11 NOVOOBOLJELIH

Problemi s izdavanjem e-propusnica u Osječko-baranjskoj županiji: "Tražit ćemo od nacionalnog stožera odgodu roka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Osječko-baranjskoj županiji u četvrtak je zabilježeno 11 novoboljelih od koronavirusa, što znači da su od te infekcije dosad oboljele 74 osobe, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Načelnik Stožera, dožupan Goran Ivanović kazao je na konferenciji za novinare kako je jučer obavljeno 90 testiranja na koronavirus, od toga 36 u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, i bilo je šest pozitivnih nalaza, a 54 u osječkom KBC gdje je bilo pet pozitivnih nalaza.

Pročitajte i ovo Goran Ivanović, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Zahtjev već predan Osječko-baranjski župan o slobodom kretanju unutar županija: ''Zdravstvo je na prvom mjestu, ali gospodarstvo ne smije stati'' Slika nije dostupna Preminula 82-godišnjakinja U Osijeku umrla i peta zaražena osoba, zabilježena tri nova slučaja zaraze

Od 11 novooboljelih, devet je s područja Osijeka, a po jedna s područja Valpova i Belišća, dodao je Ivanović.

Upozorio je kako među novooboljelima dvije ili tri osobe "ne znaju gdje su došle u kontakt s virusom" što je, kako drži, jasan znak da "kretanje i dalje treba biti ograničeno" te da "situaciju i dalje treba shvaćati ozbiljno".

Izvijestio je kako u Stožeru imaju velikih problema s izdavanjem e-propusnica jer je sustav kompliciran i nisu stigle sve potrebne aplikacije za njegovo pokretanje.

Najavio je kako će od Nacionalnog stožera tražiti odgodu roka za zamjenu postojećih propusnica do 6. travnja jer sve dosad propusnice moraju biti revidirane kroz novi sustav e-propusnica, što je velik posao, a pojedine općine i gradovi nemaju dovoljno administratora i neće to moći odraditi u ovom kratkom roku.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je kako je u protekla 24 sata zaprimljena jedna dojava građana o kršenju mjera samoizolacije, koja se provjerom pokazala točnom, i to u Baranji.

Dodaje kako je policija samoinicijativno obavila 63 provjere pridržavanja samoizolacije građana i utvrdila jedno kršenje mjere, također u Baranji, te će o svemu izvijestiti Državni inspektorat radi kažnjavanja prekršitelja.

Tijekom provjere propusnica policija je provjerila 6012 osoba, od kojih 14 nije imalo valjane propusnice i nije im bio dopušten prolazak, kazao je Bece.

Povratna informacija o testu odsad u roku od 24 sata

S obzirom na to da se testiranja na koronavirus sada rade i u osječkom KBC-u, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić rekao je kako će se od sada testovi obrađivati u roku od 24 sata, "ako ponovno ne dođe do nekih zagušenja".

Do sada je Zavod radio sam, pa je bilo i čekanja, i moguće je da netko čiji je nalaz bio negativan nije pravodobno dobio informaciju, ali to više neće biti slučaj. Svi koji su predali testove, neovisno o ishodu testiranja, idući dan dobit će povratnu informaciju, poručio je Pandžić.

U Stožeru ističu kako se trenutačno u samoizolaciji na području te Županije nalazi 510 građana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene